No właśnie..co jeśli jestem osobą zapracowaną i w tyg.nie mam czasu na wymyślny obiad..ale nie chcę teżwcinać przez cąły tyd.jednej zupki, czy pierogów,etc..No to właśnie czy macie jakieś przpeisy na szybki pełnowartościowy i niezbyt kaloryczny(w sensie, żeby był zdrowy:D)obiad...Poprzez szybki mam na myśli niezbyt skomplikowany i także, że nie ywmaga dużej ilości składników..:).Wiem, że wydziwiam, ale naprawde ostatnio bardzo zalatana jestem..a wolęjednak jeść swoje posiłki i nie obarczać tym mamy..poza tym mama zwykle robi po to żeby tlyko było cośdo zjedzenia, a nie żeby zjeśćzdrowo;).
Pomóżcie:).
Pzdr!
Życie nie jest ani lepsze ani gorsze od naszych marzeń...Jest po prostu inne..
Kupujesz dwupoziomy garnek do gotowania na parze. Na dolnym poziomie w wodzie gotujesz makaron "świderki". Na pierwszym poziomie układasz cieńko pokrojone warzywa lub warzywa z mrożonki.Jednocześnie w garnuszku zalewasz wrzątkiem płaty sojowe i przykrywasz aż zmiękną. Jak zmiękna to odsączasz i kroisz na drobne kawałki. Makaron i warzywa odcedasz. Warzywa podsmażąsz z płatami proteiny na patelni, dodajesz makaron, przyprawy i według uznania np. koncentrat pomidorowy. Jeśli jadasz ser żółty możesz całość posypać pod koniec starkowanym serem i przykryć pokrywką. Całe danie wykonuje się w góra 40 minut.
najszybciej to chyba makaron, a na makaron są setki sposobów 🙂 no i najlepiej wykorzystywać resztki "z wczoraj" 🙂 np. jeśli gotuję jakąś kaszę to zazwyczaj od razu na dwa dni. jedno z moich ulubionych błyskawicznych dań z kaszy gryczanej:
czerwona cebula
biała cebula
woreczek kaszy gryczanej
łyżka masła lub oleju do smażenia
bulion warzywny (ok. 350-400 ml)
łyżeczka kurkumy
100 g tłustego twarogu
pomidor
50 g ementalera
2 łyżki ziaren słonecznika
sól
Podsmażyć cebulę, dodać kaszę, która nam została z wczorajszego obiadu i wszystkie pozostałe składniki.
Chwilę smażyć. Na koniec posypać serem i przykryć przykrywką, aż ser się rozpuści.
obiad w 15 min.
SMACZYDEŁKO ;))
[edytowane 21/9/2006 od daffnia]
Najlepsze Rzeczy W Życiu Są Za Darmo 🙂
A co do tych kotletów sojowych.Zielona.herbata, czy mogę zamiast tego dawać kostkę sojowa:D?Wtedy bym miaął krojenie głowy..:D...Dzięki:D!!
Mój błąd. Zapomniałem zaznaczyć, że płaty należy drobno pokroić. Z kostką należałoby więc postąpić podobnie, chyba, że bęzie to "drobna kosta sojowa". Ewentualnie można zasosować granulat sojowy po uprzednim starannym odsączeniu w ściereczce.
sorki Wiejka, ale jakis czas temu zalozylam praktycznie identyczny temaat, tutaj: [url] http://www.wegetarianie.pl/XForum-viewthread-tid-488.html[/url]
pozdrawiam c:
animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!
Jeśli jadasz ser żółty możesz całość posypać pod koniec starkowanym serem i przykryć pokrywką. Całe danie wykonuje się w góra 40 minut.
w 40 min to sie robi pieczona zapiekanke warzywna: ziemniaki, ser, tofu, nie kalafior tylko to drugie zielone takie, pomidor, przyprawy,
polecam zupe koperkowa, warzywna lub zurek, robie w 20 min 😛
[url=http://www.yasoda.pl]Salon kosmetyczny Opole[/url] [url=http://www.oknadrewniane.co.pl]okna drewniane[/url] [url=http://www.oknadrewniane.co.pl]drzwi drewniane[/url]
O!!Ja też uwielbiam robic sałatki..:D!!!A Blondyna..masz może jakieś fajny przepis na pyszną sałatkę..taką na szybko..ale też nie jakaś trzyskałdnikowa..:D.Kocham sałątki..to są takie bomby witaminowe..:D..mm...Meksykańskasaąłtka jest pyszna..choć są rożne przepisy..:D
Pzdr!
Życie nie jest ani lepsze ani gorsze od naszych marzeń...Jest po prostu inne..
Meksykańska....mniam....:) moja ulubiona...uwielbiam czerwoną fasole i kukurydze....pychotka:)
Często przepisy wymyslam sobie w chwili robienia sałatki, bo albo robie z tego co mam pod ręka albo z tego na co mam akurat ochote, ale z przepisow to może:
Sałatka wiosenna
Skład:
5 jajek, 1 długi ogórek, 1 pęczek rzodkiewek, 1 pęczek szczypiorku, sól, majonez,
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Rzodkiewki, ogórek i jajka pokroić w kostkę a szczypiorek posiekać. Składniki sałatki wymieszać z Przyprawą... i majonezem.
Sałatka wzmacniająca:
Składniki:
250g białego sera, 1 papryka, główka kruchej sałaty, szklanka kiełków soi, 5 łyżek łuskanych nasion słonecznika, 4 łyżki gęstej śmietany, szklanka majonezu, sól, sok z cytryny oraz produkty Kamis: łyżeczka Cynamonu mielonego, łyżka Koperku.
Przygotowanie:
Ser pokroić w kosteczkę, oprószyć cynamonem. Nasiona słonecznika ozłocić na patelni bez tłuszczu. Sałatę pociąć w wąskie paseczki, zaś paprykę pokroić w krążki. Kiełki przelać na sitku wrzącą wodą i osączyć. Majonez wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku solą i odrobiną soku z cytryny. Sałatę, kiełki i paprykę polać sosem, delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć kostki sera i posypać pestkami słonecznika.
Sałatka z pieczarek i winogron:
Składniki:
300g winogron, 1 mała główka zielonej sałaty, 375g pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Przygotowanie: Winogrona obrać ze skórek, usunąć pestki. Sałatę pokroić, dodtać pokrojone drobno pieczarki, posiekana cebule i ocet. Doprwić do smaku solą i pieprzem, dodać olej.
🙂 może ci coś zasmakuje
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja