Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

pytanko  

  RSS

Albi
 Albi
forumowicz
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 43
28/10/2005 5:22 pm  

Przepraszam za trochę głupie pytanie. Dlaczego ciasto jak się je piecze w piekarniku rośnie ładnie do któregos momentu a potem niespodziewanie opada? I od czego zalezy to, że czasem opada a czesem nie? Może to ma jakiś związek z temperaturą?
Bardzo proszę o pomoc 😉

[url= http://gotowanie.net.pl]przepisy[/url] :: Konsultantka Oriflame - Szczecin::


OdpowiedzCytat
Wege-Weronika
bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 105
28/10/2005 6:35 pm  

Cóż... Już nieźle czuję się w kuchni, lecz do pieczenia ciast jeszcze nie doszłam, więc Ci nie odpowiem na to pytanie. 😀


OdpowiedzCytat
Zarathos
bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 339
28/10/2005 10:33 pm  

a jakie ciasto?

jak kruche - to najczesciej wina proszku do pieczenia (lub sody - zalezy co uzywasz), jezeli maslne (czy jak kto woli 'normalne') to tempreatura (piekarnik sie wylacza w momencie gdy ciasto jest zezlocone i pozwala sie mu wystygnac w piekarniku) i (lub) - maka (najlepiej uzywac jednego gatunku i nie mieszac), jajka (za malo), tluszcz (za duzo). Generalnie lepiej dawac mniej marysi a wiecej jajek. Zazwyczaj tez daje 1 jajko (zoltko) wiecej jak robie ciasto.
Aha - i nie warto otwierac piekarnika zeby sobie ciasto obejrzec - wachania temperatury zazwyczaj rownaja sie zakalcowi.

a jezeli drozdzowe - to maka (najlepiej mieszac pszenna z krupczatka), drozdze (musza byc swieze, ew jezeli miesza sie z roztopionym tluszczem lub mlekiem to za gorace moga je 'unieczynnic lub oslabic) no i jak wyzej - temperatura.

Aha, ciasto drozdzowe najlepiej wyrabiac reka tak dlugo, az zacznie zamo od reki odchodzic - wtedy jest najlepsze i jest minimalna szansa ze powstanie zakalec. Problem polega na tym, ze trwa to zazwyczaj kolo dwoch godzin i czlowiekowi reka odpada.

"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego


OdpowiedzCytat
Wege-Weronika
bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 105
29/10/2005 1:35 am  

no i proszę..... znalazł się spec od ciast 😀 😀

[edytowane 28/10/2005 od Wege-Weronika]


OdpowiedzCytat
Albi
 Albi
forumowicz
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 43
02/11/2005 1:03 pm  

http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3933 to było to ciasto. Jajek w nim nie ma, piekarnieka nie otwierałam.
Mojej mamie czasem jeszcze sernik opada, ale to już inna bajka, bo nie wiem co tam w tym serniku jest 😉

[url= http://gotowanie.net.pl]przepisy[/url] :: Konsultantka Oriflame - Szczecin::


OdpowiedzCytat
  
Praca