Wegańskie racuchy
4 jabłka, 2 szklanki mąki pszennej razowej, olej.
Jabłka obrać i pokroić w niezbyt grube plastry. Mąkę rozrobić z wodą tak, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Plasterki maczać w cieście i smażyć na oleju. Można podawać z dowolnym dżemem.
Mi z kolei chce się czekolady...Takiej bezmlecznej (może być mleko sojowe), bez masła (tylko roślinne), mogą być jajka, a mogą nie być... I żeby ta czekolada była twarda... Znalazłam przepis i myślę, że masło mozna zastąpić roślinnym, a mleko krowie sojowym. Tylko gdzie ja znajdę mleko sojowe w proszku (tylko z mlekiem w proszku czekolada jest twarda, nie płynna) bez żadnych niewegańskich składników? A może ktoś ma inny przepis?
Mi z kolei chce się czekolady...Takiej bezmlecznej (może być mleko sojowe), bez masła (tylko roślinne), Znalazłam przepis i myślę, że masło mozna zastąpić roślinnym
Chyba nie można. Masło roślinne nie jest wege. Lepszy olej. Ja dodaje jak piekę ciasto i z powodzeniem zastępuje nim inne tłuszcze.
Zawsze patrzę na skład i doszłam do wniosku, że masła roślinne sprzedawane w sklepach, tych popularnych firm nie są wege, a to lecytyna, mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych... Jednak miałam nadzieję, że inne masła roślinne są wege - nie widziałam ich składów. Ale zastąpię olejem, właśnie! I koniecznie muszę się wybrać do jakiegoś hipermarketu po mleko sojowe w proszku.
Wege-Aneto, tak, coś z kakao muszę zjeść codziennie, ale taka czekolada mi się marzy, ach 🙂
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja