Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

"Rozwalające sie" kotlety ;p  

  RSS

Asia
 Asia
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 429
28/06/2007 4:00 pm  

Kochani moi 🙂 mam do was pytanko...czy potrzeba dodawać jaj do kotletów np. z soi ,czy soczewicy,żeby sie nie rozwalały na patelni?? może śmiesznie to brzmi ,ale mam z tym problem :D.Wczoraj robiłam sobie kotlety z zielonej i czerwonej soczewicy i ryżu,ładnie się formowały ,więc nie dodałam jajek,ale kiedy położyłam je na patelni to...porozdziabały mi sie...macie też tak?? jak sobie z tym radzicie?? sa jakieś inne sposoby "sklejania" kotletów niż dodawanie jaj??


OdpowiedzCytat
Bleks
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 343
28/06/2007 5:12 pm  

ja robilam ze startych warzyw, maki, wody i buliony i bylo ok...


OdpowiedzCytat
fabryka_slow
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 294
30/06/2007 2:44 pm  

ja jak robie pulpety z ryzu to nic mi sie nie rozwala, bo ryz jest rozgotwany. Z soczewicy nie robiłam...moze troche maki ziemniaczanej? zawsze mozna posmarowac blache oliwą i polac nia z wierzchu kotlety i wstawic ładnie uformowane do piekarnika, a jak juz sie upieka, to na chwilke tylko na druga strone przewrócic (: POWODZENIA.

koskaan


OdpowiedzCytat
Asia
 Asia
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 429
30/06/2007 6:50 pm  

Dzięx fabryko 🙂 chyba spróbuje z tą mąką...ja te kotlety robię tak że gotuje soczewice razem z ryżem do miekkości, aż woda wyparuje,z powstałej masy formuję kotleciki,potem obtaczam je w bułce tartej i na patelnię....to co ostatnio z nich wyszło chyba nawet nie mozna nazwać kotletami.... 😛 cóż ,człowiek uczy sie przez całe życie 😀


OdpowiedzCytat
ptakbezglowy
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 457
01/07/2007 10:54 pm  

zrobiłam pyszną masę z tofu, oliwy, ciemnych oliwek, curry, sosu sojowego- do chłolery rozwalały. się. Mąka sojowa jest obowiązkowa w niektórych kutletach.


OdpowiedzCytat
Asia
 Asia
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 429
02/07/2007 1:25 am  

Mąka sojowa....hmm pierwsze słysze....trzeba wypróbować... 🙂


OdpowiedzCytat
ptakbezglowy
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 457
02/07/2007 1:27 am  

doskonale zastępuje jajka w ciastach.:]


OdpowiedzCytat
Asia
 Asia
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 429
02/07/2007 1:31 am  

Dzięx za rady ,ale gdzie ja takie coś dostanę....??? bo u mnie to ciezko z takimi rzeczami....


OdpowiedzCytat
ptakbezglowy
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 457
02/07/2007 1:41 am  

może w hipermarkecie albo sklepie ze zdrową żywnością? niestety u mnie też ciężko ... bo o mące sojowej wiem tylko z opowieści. ^^

[edytowane 1/7/2007 przez ptakbezglowy]


OdpowiedzCytat
witles
początkujący
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 18
02/07/2007 2:55 am  

Witaj,dobrze kleikują tez płatki owsiane,zmielone siemie lniane,zwykła pszenna mąka(ale niektorzy sa uczuleni na nia),no i wspomniana tu maka ziemniaczana.Nie poddawaj sie,kuchnia to jest to...a swoja drogą taka palaca sie masa ktorej nie mozesz przewrocic na druga strone porafi zdenerwowac ...Pozdrówki

aw


OdpowiedzCytat
Asia
 Asia
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 429
02/07/2007 3:38 am  

Dzięki za rady witles 🙂 poprobuje następnym razem....żeby to ona paliła sie tylko na patelni...:P podczas gotowania to zagapiłam się i lekko mówiąc zjarałam garnek 😉 ojj mamuśka była zła....no ale coo.. ja miałam taką chętkę na te kotleciki...ale były zjadliwe 😛


OdpowiedzCytat
  
Praca