Przypomniałao mi się, że kiedyś uwielbiałam lassagne, bo strassznie podobały mi się te wielkie płaty makaronu. 🙂 Czy ktoś z Was zna moze jakiś przeps na wegetariańską lasagne? Bo widziałam kilka takich takich przepisów, ale we wszystkich ważnym składnikiem był ser żółty, którego nie jem. Bo o ile przyrzadzanie dań wychodzi mi nieźle, to w wymyślaniu ich jestem kiepska. Macie jakiś pomysł, jaki farsz można wrzucić pomiędzy te płaty makaronu???
hm...nie znam żadnego konkretnego przepisu..ale tak sobie myśle co bym chętnie zjadła pomiędzy "tymi płatami makaronu":może farsz z podsmażanych pieczarek i cebuli, albo szpinak z serem feta,smakowicie tez pasuje kiszona kapusta z białym serem.
Pomyśl Weroniko o swoich ulubionych smakołykach... i stwórz pyszne nadzienie,jak wpadniesz na jakis pyszny pomysł to daj znać:)
wegetarianska lasania... hmm... mam gdzies ksiazke "Kuchnia wloska" wiec pewnie cos znajde. Postaram sie dzis chociaz jeden przepis wprowadzic do tutejszej ksiazki
EDIT - Jestem wlasnie po doglebnej lekturze sekcji 'makrony, kluski, ryz' w wyzej wymienionej ksiazce i pewnie sie ucieszycie - wiekszosc przepisow to dania wegetarianskie (bezmiesne) 😀
[edytowane 20/12/2005 od Zarathos]
"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego
Pomyśl Weroniko o swoich ulubionych smakołykach... i stwórz pyszne nadzienie,jak wpadniesz na jakis pyszny pomysł to daj znać
Po świętach postaram sięcoś wymyślić, ale nie wiem, czy będzie to zjadliwe. 😉 😛
Dzięki Zarathosie za dodanie przepisów, ale LAsagne po bolońsku odpada jak dla mnie, bo:
-jak już wspominałam nie jem żóltego sera, a on jest składnikiem tego dania
-w przepisie na sos pojawia się wino, a ja nie zamierzam spożywa na razie żadnego alkocholu, nawet w najpmniejszych ilosciach
-jest tam także jakiś rosół, a on nie jest wegetariański!
-pozatym to uwielbiam w lasagne te płaty makaronu, a nie jakieś kluski, których w dodatku nie mam ochoty sama robić.
Lasagne zapiekane przeszłaby, jeśli usunęłabym sery.
Natomiast nie wiem co sądzić o lasagne Katańskie, bo w tym przepisie pojawiają się 3 szalotki i 1 łyżka kaparów a ja nie mam zielonego pojęcia co to jest....
Mimo wszystko jeszcze raz dzięki Ci. 🙂
Natomiast nie wiem co sądzić o lasagne Katańskie, bo w tym przepisie pojawiają się 3 szalotki i 1 łyżka kaparów a ja nie mam zielonego pojęcia co to jest....
i szalotki, i kapary są w 100% roslinne 🙂 szalotki to takie cebulki, mowiąc w skrócie, a kapary -zazwyczaj marynowane pączki krzewu o tej samej nazwie.
szalotka to taka mala cebulka, bardzo przyjemna w smaku. a rosol mozna zrobic bez uzycia zwierzakow - wywar z roslin sie robi i ew dodaje maggi (jezeli jest wege) - tez bedzie smaczne.
zamiast sera zoltego (inne jesz?) mozesz uzyc bialej mozarelli, tylko wtedy jej nie tniesz a kroisz na cienkie plastry.
[edytowane 21/12/2005 od Zarathos]
"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego
szalotki, i kapary są w 100% roslinne szalotki to takie cebulki, mowiąc w skrócie, a kapary -zazwyczaj marynowane pączki krzewu o tej samej nazwie.
aha, dzięki. widzę, że muszę się jeszcze wiele nauczyć o warzywach i owocach...
zamiast sera zoltego (inne jesz?) mozesz uzyc bialej mozarelli
Tak do wiadomości wszystkich zainteresowanych to z serów jem tylko śladowe ilości sera białego i oczywiście tofu, które jem w różnych potrawach dość często.
Pomyśl Weroniko o swoich ulubionych smakołykach... i stwórz pyszne nadzienie,jak wpadniesz na jakis pyszny pomysł to daj znać 🙂
Heh, no i zrobiłam wczoraj tą lasagne, to była totalna improwizacja - zachciało mi się eksperymentów. 😀 Eksperyment wyszedł średnio - da się to zjeść, ale nie powiem żeby było jakoś szczególnie smaczne. No ale przecież nie można marnować jedzenia. Na szxczęście mam siedmiosobową rodzinkę, która pomoże mi to wszystko zjeśc, a potem więcej już nie zrobię czegoś takiego. 😀 Czas wykorzystać jakiś dobry i sprawdony farsz, bo zostało mi jeszcze sporo płatów makaronu. 😉
Wypróbowana wege lasagna, bardzo smaczna, polecam:
LASAGNE - BOSKIE WLOSKIE DANIE
100 g umytej brazowej soczewicy
1 lyzka oliwy z oliwek
500 g pokrojonych porow
1 srednia pokrojona w kostke marchew
250 g pieczarek
2 roztarte zabki czosnku
500 g pomidorow
1 lyzeczka oregano
1 lyzeczka majeranku
1 lyzka sosu sojowego
sól, pieprz
1 opakowanie makaronu lasagne
sos beszamelowy
zolty ser do posypania
sos beszamelowy:
skladniki: 300 ml mleka, 0,5 cebuli, 6 ziaren pieprzu, 1 lisc laurowy, 40 g
masla, 25 g pszennej maki, sol i pieprz)
- mleko z cebula, pieprzem i lisciem laurowym gotujemy na malym ogniu, potem
przykrywamy i zostawiamy na 10 minut, potem odcedzic
- stopic maslo, gdy zacznie sie pienic wsypac make, mieszajac ogrzewac 2-3
minuty
- powolutku dolewac mleko i mieszac, zeby nie zrobily sie grudy
-jest tam także jakiś rosół, a on nie jest wegetariański!
Natomiast nie wiem co sądzić o lasagne Katańskie, bo w tym przepisie pojawiają się 3 szalotki i 1 łyżka kaparów a ja nie mam zielonego pojęcia co to jest....
moze sie zgubilam, a rosolu nie da rady samemu zrobic??:>
a szalotki to trakie cebulki a kapary nie wiem
pozdrawiem
Rząd na bruk! Bruk na rząd!
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja