Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Lasagne  

  RSS

Wege-Weronika
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 105
18/12/2005 6:30 pm  

Przypomniałao mi się, że kiedyś uwielbiałam lassagne, bo strassznie podobały mi się te wielkie płaty makaronu. 🙂 Czy ktoś z Was zna moze jakiś przeps na wegetariańską lasagne? Bo widziałam kilka takich takich przepisów, ale we wszystkich ważnym składnikiem był ser żółty, którego nie jem. Bo o ile przyrzadzanie dań wychodzi mi nieźle, to w wymyślaniu ich jestem kiepska. Macie jakiś pomysł, jaki farsz można wrzucić pomiędzy te płaty makaronu???


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1385
18/12/2005 8:18 pm  

hm...nie znam żadnego konkretnego przepisu..ale tak sobie myśle co bym chętnie zjadła pomiędzy "tymi płatami makaronu":może farsz z podsmażanych pieczarek i cebuli, albo szpinak z serem feta,smakowicie tez pasuje kiszona kapusta z białym serem.
Pomyśl Weroniko o swoich ulubionych smakołykach... i stwórz pyszne nadzienie,jak wpadniesz na jakis pyszny pomysł to daj znać:)


OdpowiedzCytat
Zarathos
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 339
20/12/2005 4:53 pm  

wegetarianska lasania... hmm... mam gdzies ksiazke "Kuchnia wloska" wiec pewnie cos znajde. Postaram sie dzis chociaz jeden przepis wprowadzic do tutejszej ksiazki

EDIT - Jestem wlasnie po doglebnej lekturze sekcji 'makrony, kluski, ryz' w wyzej wymienionej ksiazce i pewnie sie ucieszycie - wiekszosc przepisow to dania wegetarianskie (bezmiesne) 😀

[edytowane 20/12/2005 od Zarathos]

"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego


OdpowiedzCytat
Wege-Weronika
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 105
21/12/2005 6:09 pm  

Pomyśl Weroniko o swoich ulubionych smakołykach... i stwórz pyszne nadzienie,jak wpadniesz na jakis pyszny pomysł to daj znać

Po świętach postaram sięcoś wymyślić, ale nie wiem, czy będzie to zjadliwe. 😉 😛

Dzięki Zarathosie za dodanie przepisów, ale LAsagne po bolońsku odpada jak dla mnie, bo:
-jak już wspominałam nie jem żóltego sera, a on jest składnikiem tego dania
-w przepisie na sos pojawia się wino, a ja nie zamierzam spożywa na razie żadnego alkocholu, nawet w najpmniejszych ilosciach
-jest tam także jakiś rosół, a on nie jest wegetariański!
-pozatym to uwielbiam w lasagne te płaty makaronu, a nie jakieś kluski, których w dodatku nie mam ochoty sama robić.

Lasagne zapiekane przeszłaby, jeśli usunęłabym sery.

Natomiast nie wiem co sądzić o lasagne Katańskie, bo w tym przepisie pojawiają się 3 szalotki i 1 łyżka kaparów a ja nie mam zielonego pojęcia co to jest....

Mimo wszystko jeszcze raz dzięki Ci. 🙂


OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 606
21/12/2005 6:34 pm  

Natomiast nie wiem co sądzić o lasagne Katańskie, bo w tym przepisie pojawiają się 3 szalotki i 1 łyżka kaparów a ja nie mam zielonego pojęcia co to jest....

i szalotki, i kapary są w 100% roslinne 🙂 szalotki to takie cebulki, mowiąc w skrócie, a kapary -zazwyczaj marynowane pączki krzewu o tej samej nazwie.


OdpowiedzCytat
Zarathos
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 339
21/12/2005 11:26 pm  

szalotka to taka mala cebulka, bardzo przyjemna w smaku. a rosol mozna zrobic bez uzycia zwierzakow - wywar z roslin sie robi i ew dodaje maggi (jezeli jest wege) - tez bedzie smaczne.

zamiast sera zoltego (inne jesz?) mozesz uzyc bialej mozarelli, tylko wtedy jej nie tniesz a kroisz na cienkie plastry.

[edytowane 21/12/2005 od Zarathos]

"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego


OdpowiedzCytat
Wege-Weronika
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 105
29/12/2005 12:41 am  

szalotki, i kapary są w 100% roslinne szalotki to takie cebulki, mowiąc w skrócie, a kapary -zazwyczaj marynowane pączki krzewu o tej samej nazwie.

aha, dzięki. widzę, że muszę się jeszcze wiele nauczyć o warzywach i owocach...

zamiast sera zoltego (inne jesz?) mozesz uzyc bialej mozarelli

Tak do wiadomości wszystkich zainteresowanych to z serów jem tylko śladowe ilości sera białego i oczywiście tofu, które jem w różnych potrawach dość często.


OdpowiedzCytat
Wege-Weronika
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 105
30/12/2005 5:44 pm  

Pomyśl Weroniko o swoich ulubionych smakołykach... i stwórz pyszne nadzienie,jak wpadniesz na jakis pyszny pomysł to daj znać 🙂

Heh, no i zrobiłam wczoraj tą lasagne, to była totalna improwizacja - zachciało mi się eksperymentów. 😀 Eksperyment wyszedł średnio - da się to zjeść, ale nie powiem żeby było jakoś szczególnie smaczne. No ale przecież nie można marnować jedzenia. Na szxczęście mam siedmiosobową rodzinkę, która pomoże mi to wszystko zjeśc, a potem więcej już nie zrobię czegoś takiego. 😀 Czas wykorzystać jakiś dobry i sprawdony farsz, bo zostało mi jeszcze sporo płatów makaronu. 😉


OdpowiedzCytat
szuma
świeżaczek
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1
02/01/2006 5:52 pm  

Wypróbowana wege lasagna, bardzo smaczna, polecam:

LASAGNE - BOSKIE WLOSKIE DANIE

100 g umytej brazowej soczewicy
1 lyzka oliwy z oliwek
500 g pokrojonych porow
1 srednia pokrojona w kostke marchew
250 g pieczarek
2 roztarte zabki czosnku
500 g pomidorow
1 lyzeczka oregano
1 lyzeczka majeranku
1 lyzka sosu sojowego
sól, pieprz
1 opakowanie makaronu lasagne
sos beszamelowy
zolty ser do posypania

sos beszamelowy:
skladniki: 300 ml mleka, 0,5 cebuli, 6 ziaren pieprzu, 1 lisc laurowy, 40 g
masla, 25 g pszennej maki, sol i pieprz)
- mleko z cebula, pieprzem i lisciem laurowym gotujemy na malym ogniu, potem
przykrywamy i zostawiamy na 10 minut, potem odcedzic
- stopic maslo, gdy zacznie sie pienic wsypac make, mieszajac ogrzewac 2-3
minuty
- powolutku dolewac mleko i mieszac, zeby nie zrobily sie grudy


OdpowiedzCytat
stoppelek
forumowicz
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 47
24/06/2006 2:41 am  

-jest tam także jakiś rosół, a on nie jest wegetariański!

Natomiast nie wiem co sądzić o lasagne Katańskie, bo w tym przepisie pojawiają się 3 szalotki i 1 łyżka kaparów a ja nie mam zielonego pojęcia co to jest....

moze sie zgubilam, a rosolu nie da rady samemu zrobic??:>
a szalotki to trakie cebulki a kapary nie wiem

pozdrawiem

Rząd na bruk! Bruk na rząd!


OdpowiedzCytat
  
Praca