Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Czy wegetarianie mo...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Czy wegetarianie mogą jeść słodycze?

422 Wpisy
174 Użytkownicy
0 Reactions
159.2 K Widoki
(@5657)
Noble Member
Połączone: 18 lat temu
Wpisy: 1236

Żurawina jest mocno słodzona. Na paczce napisali, że prawie 50 % na 100 g produktu to cukier.

Dzisiaj zrobiłem sobie naleśniki z cynamonem, żurawiną i skórką cytrynową i zjadłem ze słodkimi (niby niskosłodzone ale zawsze) konfiturami i sobie w duchu plułem w brode, że mogłem bez tych dżemów. Zjadłem dzisiaj jeszcze to nowe ciastko z toffi które tak reklamują ale tylko dlatego, że mama miała goscia który to przyniósł. Jest beznadziejne, nawet nie próbujcie ;).

W sumie niepotrzebne dzisiaj były te naleśniki, ale to traktuje troche inaczej bo chociaż był obiad. Ciesze się że nadal nie ciągnie mnie do słodyczy i moge oglądać godzinami te wszystkie reklamy i nawet mi ślinka nie pocieknie :D.

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member
Wpisy: 1596

Najlepsze słodycze to owoce suszone niesiarkowane, na ich czele moje ulubione - rodzynki 🙂 Poza tym nie mogłabym się obyć bez ulubionego syropu daktylowego (np.do polewania deserów owocowych) i miodu. Dzisiaj kupiłam przepyszny miód malina leśna EKO BARĆ - polecam 🙂 No i czekolada - najlepiej gorzka Vivani - pyszna, bez lecytyny, ekologiczna. Czasami skuszę się na sezamki. No i bita śmietana ze śmietany Klimeko też jest moją słabością 😉 Kiedyś uwielbiałam przeróżne batony, szczególnie Kindery, teraz za nimi nie tęsknię. No i żelki. Bez nich czasami ciężko 😉 Ale te wege są zbyt drogie, jak dla mnie.
Żurawinę suszoną też lubię. Najczęściej kupuję wielkoowocową firmy VIANDS - lekko słodzona cukrem trzciowym, bez dodatku oleju. Czasami też w GW słodzoną syropem klonowym na wagę, ale nie wiem czy takowa dosładzana jest jeszcze cukrem, czy tylko sam syrop.

OdpowiedzCytat
(@4993)
Reputable Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 337

Bułku zazdroszczę, że nie tęsknisz. Ja owszem, tęsknię zbyt często. Na szczescie odkryłam bananowo orzechowe ciasto z mąki razowej z minimalną ilością cukru i tłuszczu. Robię sama taką całą wąską blachę i ciacho starcza nam w domu nawet na trzy-cztery dni. Takie razowe ciasto to zawsze jakaś dobra alternatywa 😀

OdpowiedzCytat
(@8401)
New Member
Połączone: 17 lat temu
Wpisy: 3

Hej,
ja również uwielbiam słodycze i nie wyobrażam sobie z nich zrezygnować. Nigdzie nie słyszałam, że szkodzą bardziej niż mięsożercom. Ogólnie, słodycze nie są zbyt zdrowe i to jest fakt 😉

OdpowiedzCytat
(@102)
Active Member
Połączone: 21 lat temu
Wpisy: 14

Slodycze te zle wszytskim szkodza, nie wiem czemu niby nam mialy by bardziej szkodzic 😀

Ja mam ostatnio faze na banana zmiksowanego z mielkiem i lyzka kako + syrop z agawy mmmm 😎

OdpowiedzCytat
(@8602)
Estimable Member
Wpisy: 115

A ja w trosce o swoje zdrowie psychiczne, postanowiłam słodycze, bez których żyć nie umiem, robić sama 🙂

OdpowiedzCytat
(@4993)
Reputable Member

Mathilda, czyli jakie?
Jak je robisz?

OdpowiedzCytat
 JAGA
(@435)
Noble Member
Połączone: 21 lat temu
Wpisy: 1385

przyszła sesja, przyszły złe nawyki: zajadam się ciastkami "Złotokłoski" firmy San. Pocieszające jest to, że nie zjadam całej paczki na raz. Tylko np po 2ciastka co 2-3 godziny do kolejnej herbaty (podczas nocnego zakuwania).
Mój mąż robił kiedyś (oj dawno temu...z 3-4 lata) takie batoniki: http://puszka.pl/przepis/1985-hippisowski_baton_energetyczny.html
jeśli chodzi o rodzaj używanych bakalii to liczy się bardziej pomysłowość i stan szafki niż ścisły przepis 😉

OdpowiedzCytat
(@8602)
Estimable Member

Jak je robię? Weszłam na puszkę.pl, wybrałam kategorię "desery i łakocie", poszperałam, pogrzebałam i działam 🙂 Mnóstwo tam przepisów na ciastka, ciasteczka, także wegańskie 🙂 Oczywiście, jak to ja - kombinuję z przepisami, stosuję zamienniki, głównie po to, by zbić trochę kalorii, hehe. Dzisiaj robiłam ciasteczka, o takie: [url] http://puszka.pl/przepis/1355-ciasteczka_karo_z_kaszy_manny.html [/url] (daktyle zastąpiłam rodzynkami, masło olejem ryżowym, bo winogronowy mi wyszedł, część kaszy manna wymieniłam na otręby pszenne, do części masy dodałam kakao) , które właśnie tężeją w lodówce. Jak już stężeją, pewnie wrzucę je na blog 🙂

OdpowiedzCytat
(@4993)
Reputable Member

Jaga, złotokłose to jeszcze nie takie straszne zło. Tez je bardzo lubię. Ja na szczęście zaliczyłam sesję parę dni temu, ale przez ostatnie dwa tygodnie egzaminów i kilku poprawek również odżywiałam się strasznie, przez co do dziś pokutuję. Ale Jaga, u Ciebie sesja też wkrótce się skończy i wszytsko wróci do normy 🙂

Mathilda, faktycznie dziś po południu widziałam Twój komentarz na puszce odnośnie tych ciasteczek z kaszy manny. Korciły mnie, ale brakowało mi pary składników, a w portfelu krucho 😮

[edytowane 2/2/2010 przez greene]

OdpowiedzCytat
(@8602)
Estimable Member

No nie mów, że kaszki manna nie masz? Chociaż w sumie to nawet możliwe, hehe. Olej w sumie może być obojętnie jaki, byle w smaku był w miarę neutralny. Zawsze można spróbować z jabłkami, choć wtedy ciacha trzeba będzie pewnie przypiec, mimo wszystko... Zresztą... ciastka można zrobić ze wszystkiego 🙂 A jeśli nie masz specjalnej awersji do mąki (ja mam), to w ogóle tanim kosztem możesz wyczarować nieziemskie pyszności 🙂

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member

Mój mąż robił kiedyś (oj dawno temu...z 3-4 lata) takie batoniki: http://puszka.pl/przepis/1985-hippisowski_baton_energetyczny.html
jeśli chodzi o rodzaj używanych bakalii to liczy się bardziej pomysłowość i stan szafki niż ścisły przepis 😉

Od dawna przymierzam się do zrobienia tych batoników, jawią mi się jako nieziemsko pyszne 😀 Ale albo brak czasu albo składników albo ochoty 😉 Muszę w ferie się zmobilizować i wypróbować ten przepis.

OdpowiedzCytat
(@8567)
Active Member
Wpisy: 10

A żelki? Przecież w nich jest chyba żelatyna wieprzowa.

OdpowiedzCytat
(@4993)
Reputable Member

Nie we wszystkich jest żelatyna, trzeba sprawdzać. Niektóre są na pektynie.

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member

A jeszcze inne są na agarze. Ale zdecydowana większość niestety na żelatynie. Wege żelki najłatwiej znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością.

OdpowiedzCytat
Strona 23 / 29
Udostępnij: