U mnie znowu wygrał konformizm i poszłam po kiełki do sklepu 😛 Ale przyjdzie taki dzień, kiedy sama wyhoduję 😀
ZŁO :D.
Ja właśnie zaczynam zbiory rzodkiewki :). Następnie będe próbował ze słonecznikiem.
Soczewica na razie jest najsmaczniejsza.
Fakt, soczewica jest pyszna. W smaku przypomina mi zielony groszek 😀 A Słonecznik ma dość specywiczny orzechowy smak. Robisz go pierwszy raz Bułku? Ja musiałam nauczyć się go hodować, bo nie zawsze wychodzi.
Właśnie dlatego polubiłem soczewicę. Ulubiony smak groszku przez cały rok. Zasiałem jednak znowu soczewice, z tym że jedną tackę dałem soczewicy spożyczej brązowej. Chce zobaczyć jaki bedzie tego efekt. Rzodkiewka nie przypadła mi do gustu.
Słonecznik następnym razem. Chyba, że znowu zwycięży soczewica :D.
W następny weekend zahoduję soczewicę, fasolę mung i słonecznik. Wszystko na raz, większa szansa, że coś wyjdzie 😉
Jeśli mogę coś poradziś- dobrze byłoby dodać do hodowanego słonecznika kilka ziarenek rzodkiewki, bo ona zapobiega plesnienu, a ze słonecznikiem to trzeba uważać, bo często pleśnieje. nie wiem czy tylko mi czy innym również.
PS. Bułku, soczewica rulez! 😀
Gdzie najczęściej kupujecie nasiona do kiełkowania? Sklepy ze zdrową żywnością, markety?
ja kupuje nasionka w sklepie "wegetarianin", bo w jednym opakowaniu jest ich ok 80g, a takie starcza na kilka tygodni, przy czym kosztuje okolo 2.80-4.80. Najdrozsze sa nasiona na kiełki brokuła. w tesco tez kiedys kupiłam nasionka ale przy cenie 3 zł dostalam male opakowanie, które starczyło mi na zaledwie 3 hodowle.
Też pierwszy raz "kiełkuje", niestety z tej gryki raczej nic już nie będzie. 😡 Spróbuję może soczewicę i słonecznik....Widziałam też kiełki żyta....wie ktoś czy są dobre?
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Sukces! Moje pierwsze kiełki wyłażą:)
Ziarenka już popękały i zaczynają się pojawiać białe kikuty;)Mam pszenicę i soczewicę...tylko teraz musze się nauczyć to używać... 😮
Natusiu soczewicę możesz jeść na surowo (smakuje jak młody groszek), a pszenicę trzeba chyba podgotować. Kiełków nie należy też poddawać hardcorowej obróbce termicznej. Pod koniec gotowania włożyć do potrawy, albo po wyjęciu na talerz dodać kiełki :).
U mnie budzą się do życia kiełki ciecierzycy. Jest wymagająca, ale ciekawy jestem jak będzie smakowała.
Dzięki bułek. Chyba będą gotowe w niedzielę, to spróbuje dodać do czegoś.
Ciekawe jak to wyjdzie.
Dzisiaj była cisza w domu i tak sobie siedziałam z książką. Słyszę jakies dziwne dźwięki. Wiecie,że to draństwo tak głośno rosnie? 🙂
Słuch mam dobry, to usłyszałam. Takie cpykanie z syczeniem. Normalnie szok:)
Grunt to mieć marzenie =)
Pozytywne szkolenie psów,zapraszam =)
natiimar@gmail.com
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja