Okara po wyjęciu z urządzenia ma konsystencję rzadkiej pasty. W końcowym procesie produkcji mleka jest poddana dzialaniu wysokiej temperatury ( ok. 70 stopni C) przez jakieś 4 minuty. Nie wiem, czy w ten sposób jest ugotowana. W każdym razie do tej pory czuje się dobrze bez żadnych żołądkowych dolegliwości a zjadlem jej około 20 dkg. 🙂
Zdobywać majątek za cenę zdrowia znaczy to samo co odciąć sobie nogi by kupić za nie parę butów.
Jak smakuje takie mleko z maszyny? Myślałem kiedyś nad kupnem maszynki...teraz mam prace wiec mógłbym kupić ale nie chce tego robić w ciemno.
Dwukrotnie robiłem sposobem domowym mleko sojowe i dwa razy wylałem. Odrzucił mnie zapach i smak... Bardzo smakuje mi sklepowe, ale jest drogie i na samą myśl mnie odrzuca. Z drugiej strony nie mogę się przekonać do domowego i nie wiem co z tym fantem zrobić.
[edytowane 28/11/2008 przez bułek]
Kurcze, ale szybka odpowiedź ;).
No tak... "nieźle słodzą" żeby tylko ludzie kupowali 😉
Mleko z maszyny jest smaczne, choć może wydawać się nijakie, jeśli się jest przyzwyczajonym do sklepowego - słodzonego, jak zauważyła Lily, zagęszczonego, z aromatami. Wystarczy jednak trochę doprawić solą i jakimś słodzikiem i różnica staje się naprawdę niewielka. Osobiście robię mleko z mieszanki soi z odrobiną brązowego ryżu - skrobia sprawia, że staje się nieco gęstsze, bardziej kremowe i bogatsze w smaku. Z czystym sumieniem polecam maszynę.
http://www.explosm.net/comics/random/
Dzięki xxl za wyczerpującą odpowiedź.
Jakich maszyn używacie (firma, model etc) i gdzie kupilście (allegro, sklep internetowy, tradycyjny sklep - namiary i linki)?
Będe wdzięczny 🙂
ja nie jestem weganka pije tez mleko krowie (głownie do kawy) ale chcialabym czasem dorzucic sojowe do platkow. problem w tym ze u mnie w miescie jest bardzo maly wybor a ceny kosmiczne jak na moja studencka kieszen. mam pytanie ile takie mleko mozna przechowywac w lodowce po otwarciu albo co zrobic zeby przechowywac je jak najdluzej 🙁
Ja uzywam mleka sojowego w proszku i nie mam problemu z przechowywaniem poza tym jest smaczne i latwe w uzyciu.W kauflandzie opakowanie kosztuje nie cale 8 zl i starcza na dlugo.Uzywam go nawet do zaprawiania potraw zamiast smietany ,dodaje bezposrednio do zup,bo w goracym sie dobrze rozpuszcza 🙂
http://www.facebook.com/group.php?gid=132280573466144
problem w tym ze u mnie w miescie jest bardzo maly wybor a ceny kosmiczne jak na moja studencka kieszen.
to gdzie Ty studiujesz? tam, gdzie są studenci, są supermarkety, a gdzie są supermarkety, jest wybór! 😉
w slupsku.
bierz pod uwage to ze ja musze zarobic minimum 2 tysiace do wiosny a mnie nigdzie do pracy nie chca wiec potrafie nie jesc wcale zeby zaoszczedzic
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja