Ostatnio oglądałam jeden z programów kulinarnych w TV. Prowadzący był gościem u pana, który zajmował się wypiekaniem ekologicznego pieczywka. Chlebek wyglądał pięknie. Na zakwasie, mąka z pełnego przemiału, ciemny, pełno różnych nasion w środku i na zewnątrz. Potem pan krok po kroku pokazywał jak się go robi. Wszystko super... aż do momentu "smarujemy foremki smalcem, bo...". Nie dotarło do mnie dlaczego smalcem, za bardzo mnie to zszokowało po prostu.
Widać nawet z tym ekologicznym, zdrowym może być różnie...
czytając to wszystko dochodzę do wniosku, że najbezpieczniej byłby zrezygnować z pieczywa- czym je jednak zastąpić? dość często jadam kanapki, tak to jest, jak się ma mało czasu
wiesz co obawiam się,że tak jest ze wszystkim tzn z jedzeniem. Najgorsze,ze nie mamy za bardzo na to wpływu. Ostatnio zastanawiałam się nad koncentratem pomidorowym Pudliszki- ile tam chemii, barwników? Niby napisane jest,że bez konserwantów, ale co z pozostałymi składnikami- wzmacniaczami smaku itd składu już nie napisali
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
chlebek wygląda rzeczywiście apetycznie 🙂 .
mam trochę znajomych pracujących w piekarni, kiedyś dostałam składy różnych ciastek: cała litania najprzeróżniejszych obrzydlistw, z żelatyną na czele! Pakują ją do większości ciastek w cukierniach, nie spodziewałam się jej w mojej ukochanej w-zce 😮 ! jak dobrze że już tego nie jem :rotfl:
Też mnie denerwuje ten smalec.Jakby mogli wszędzie by go wcisnęli.
Niektórzy katolicy, co niby mięsa w piątek nie jedzą, polewają pierogi smalcem :mad2:
Moim przestępstwem jest osądzanie ludzi nie po tym jak wyglądają, lecz po tym, co mówią i myślą. Moim przestępstwem jest to, że jestem bardziej bystra od ciebie - nigdy mi tego nie wybaczysz.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja