Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

TOFU

84 Wpisy
37 Użytkownicy
0 Reactions
33.7 K Widoki
(@7649)
Eminent Member
Połączone: 17 lat temu
Wpisy: 21
Rozpoczynający temat   [#4404]

Witajcie!
Sporo mowi sie o tofu. Przyznam, ze nigdy go nie jadlam, lecz bardzo bym chciala. Jestem poczatkujaca wegetarianka i dopiero poznaje wege smaki. W zwiazku z tym mam do Was pytanie: gdzie kupujecie tofu? Czy jest ono dostepne tylko w sklepach ze zdrowa zywnoscia, czy moze tez w supermarketach? Szukalam na przyklad w ALMIE, ale bezskutecznie. Mieszkam w malym miasteczku i okoliczny sklep zzz jest kiepsko zaopatrzony i nie ma w nim tofu.

POZDRAWIAM

Cytat
(@5292)
Noble Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 2007

co to znaczy "wege smaki"?Ja jestem wegetarianką od 6 lat i nigdy nie jadłam tofu, nie czułam takiej potrzeby 😛

OdpowiedzCytat
(@7649)
Eminent Member
Rozpoczynający temat  

Ja jestem po prostu ciekawa

Lubie poznawac nowe rzeczy, a takze smaki.

OdpowiedzCytat
 xxl
(@3582)
Noble Member
Wpisy: 1730

Kiedyś kupowałam tofu w zwykłych supermarketach, np. w Intermarche, ale nie kupuję już od wielu miesięcy. Od dłuższego czasu jest coraz trudniej dostępne w mieście i wybór się zawęził - np. nie pamiętam już, kiedy ostatnio widziałam na półkach tofu naturalne ("bezsmakowe"). I ceny poszybowały w górę, do prawie 5zł za opakowanie. Za skąpa na to jestem.

Chyba to wszystko przez zmianę Polgruntu w Orico. Za Polgruntu było lepiej.

OdpowiedzCytat
(@7649)
Eminent Member
Rozpoczynający temat  

Dzieki bardzo

OdpowiedzCytat
 pmk
(@7511)
Estimable Member
Wpisy: 219

ja kupuję za 3zł z kawałkiem pod banderą Tesco 125g 😛 , poza tym na początku myślałem że tofu to jakieś paskudztwo 😉 , tak było dopóki go pierwszy raz nie spróbowałem 😮 , a potem szaleństwo zakochania 🙂 , nawet nie-wege ludzie mówili że smakuje jak biały ser 😎 , ale oni się nie znają 😛 , bo ja pmk doszukałem się w nim nie zapomnianej śniadaniowej fanaberii :rotfl: .

OdpowiedzCytat
(@6946)
Honorable Member
Połączone: 18 lat temu
Wpisy: 615

Ja jeszcze nie jadłem tego wynalazku 😮 Czy można samemu sobie zrobić tofu mając mleko sojowe ?

ps.Już znalazłem. Przepis wygląda bardzo apetycznie 🙂
http://www.kuchareczka.com/przepisy/tofu_i_mleko_sojowe

[edytowane 4/7/2009 przez Dyzio]

OdpowiedzCytat
(@admin)
Honorable Member
Połączone: 22 lata temu
Wpisy: 678

Ja jeszcze nie jadłem tego wynalazku 😮

🙂

Czy można samemu sobie zrobić tofu mając mleko sojowe ?

Oczywiście, że można Dyziu, tak w skrócie ujmując, to wystarczy zakwasić cytryną, potem odsączyć. Pytanie tylko czy to opłacalne, zważywszy na to , że mleko sojowe do tanich w PL nie należy.

O wiele bardziej kalkuluje się zrobić mleko sojowe z ziaren soi 😉 Zapraszam do lektury tego tematu: [url=modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=1121]www.wegetarianie.pl/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=1121[/url]

OdpowiedzCytat
 xxl
(@3582)
Noble Member
Wpisy: 1730

Pozwolę sobie powiedzieć w imieniu Dyzia, że posiada on maszynkę do mleka sojowego, więc raczej będzie to opłacalne 🙂

OdpowiedzCytat
 pmk
(@7511)
Estimable Member

Dyzio powodzenia i niech mleko sojowe będzie z tobą :diablo:

Poza tym jakbym spotkał dziewczynę :rotfl: , która by mi tak codziennie przyrządzała jedzonko :rotfl: i jeszcze sprzątała po sobie :rotfl: , kurcze ... do zakochania jeden krok :rotfl:

OdpowiedzCytat
(@5292)
Noble Member
Wpisy: 2007

śniadaniowej fanaberi

fanaberia jest określeniem nacechowanym negatywnie...

OdpowiedzCytat
 pmk
(@7511)
Estimable Member

w końcu jest dziełem szatana :rotfl:

OdpowiedzCytat
(@6003)
Trusted Member
Wpisy: 57

Opłaca się samemu zrobić tofu pod warunkiem że mleko sojowe też zrobi się samemu, nawet nie posiadając maszynki do robienia mleka. Ja tak robię od czasu do czasu.

OdpowiedzCytat
(@6946)
Honorable Member
Wpisy: 615

Dyzio powodzenia i niech mleko sojowe będzie z tobą 🙂

Dziękuje 🙂 Dzisiaj namoczę soję a jutro pójdę kupić cytryny. Napiszę Wam co mi wyszło na obiad 😛

OdpowiedzCytat
 Lily
(@464)
Famed Member
Połączone: 21 lat temu
Wpisy: 4163

Zamiast cytryny można użyć wody z kiszonych ogórków, o ile komuś taki posmak nie przeszkadza. Jednak najzdrowsze jest tofu ze sfermentowanego mleka sojowego.

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 6
Udostępnij: