Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Ryż

15 Wpisy
5 Użytkownicy
0 Reactions
6,646 Widoki
(@7641)
Eminent Member
Połączone: 17 lat temu
Wpisy: 26
Rozpoczynający temat   [#4490]

mam pewne wątpliwości dotyczące ryżu
a mianowicie wiemy ze ryż biały jest przetworzony i co za tym idzie traci wszystko co pozytywne i jest niezdrowy.
Ryż brązowy jest naturalny, zdrowy i nieprzetworzony.

ostatnio w sklepie natknęłam sie na rozne rodzaje ryzu i szczerze mowiac nie wiem co o nich myslec.
staram sie unikac produktów przetworzonych więc z ryzu jem tylko brazowy.
chciałabym sprobowac ryzu paraboloid i Basmati jednak nie mam zielonego pojęcia czy są to produkty przetworzone czy naturalne.
jesli przetworzone to w jakim stopniu.
czy moglby ktos rozwiać moje watpliwosci?
Aha, jeszcze jest ryż jaśminowy wiec na jego temat również bym prosiła o kilka słów.

Cytat
(@6104)
Noble Member
Połączone: 18 lat temu
Wpisy: 1596

Z tego co wiem to ryż basmanti, jaśminowy i parboiled to ryże oczyszczone.

OdpowiedzCytat
(@3212)
Trusted Member
Połączone: 20 lat temu
Wpisy: 98

A dziki ryż? Bo taki znalazłam w sklepie i też jestem ciekawa 🙂

OdpowiedzCytat
(@7942)
Eminent Member
Wpisy: 37

Arielka.v, czyżby przez twoje ręce przewinął się Tombak?

Pytam bo sam ostatnio czytałem "Czy można żyć 150 lat?" i przyznam że również mam problem z rozpoznaniem tego czy dany pokarm został rafinowany czy nie 😉

OdpowiedzCytat
(@7641)
Eminent Member
Rozpoczynający temat  

Jesli chodzi o ryz dziki to nie jest to w rzeczywistosci ryz tylko jakas trawa (nazywa sie owies wodny). a czy to jest oczyszczone to nie wiem, wiem tylko ze najczesciej jest sprzedawane z ryzem parabolicznym.
a ten ryz mozna tez kupic pakowany samodzielnie? czy tylko w tej mieszance?

big_red, nie da sie ukryć 🙂
te moje pytania to wlasnie zasluga Tombaka i ksiazki "czy mozna zyc 150 lat".
ale musze przyznac ze dzieki niej tak na prawde zaczelam zwracac szczegolna uwage na to co jem i staram sie eliminowac wszystko co niezdrowe.

OdpowiedzCytat
(@7942)
Eminent Member

Ja skończyłem czytać książkę dopiero tydzień temu, wegetarianinem byłem już dużo wcześniej dlatego wynotowałem z lektury tylko te rzeczy, które na ten moment mogę wprowadzić do mojego żywienia 😉

Mieszkam z rodzicami i myślę, że gdybym na przykład zaczął mrozić wodę a potem ją topić, by następnie coś z jej pomocą ugotować to nie byliby oni zachwyceni, dlatego postanowiłem, że czynności cięższych do zrealizowania podejmę się dopiero po wyprowadzce, a póki co odrzuciłem takie rzeczy jak białe pieczywo, cukier oraz mleko no i wypełniłem, a przynajmniej staram się wypełniać kilka innych zaleceń. W sumie to fragment gdzie autor opowiada o szkodliwości mleka bardzo mnie zaskoczył, bo od maleńkości wpaja się nam, żebyśmy je pili bo jest bardzo zdrowe i to pierwsza opinia z którą się zetknąłem i która mówiła coś zupełnie innego, zajrzałem do internetu i rzeczywiście słowa Tombaka się potwierdziły. To chyba najlepszy dowód na to, że telewizja kłamie "Pij mleko będziesz wielki". Akurat 😛

Pozdrawiam

OdpowiedzCytat
(@6921)
Trusted Member
Wpisy: 51

Ryż dziki można kupić w każdym hipermarkecie, niestety jest pierońsko drogi- kosztuje ok. 10 złotych za cztery woreczki.
Póki co nie próbowałam, ale wygląda zachęcająco. 😉 Nie wiem czy jest oczyszczony czy w łusce. Ja mam jednak dziwne przeczucie, że jest to pełne ziarno.
Ryż basmati jest bardzo smaczny i delikatny, a na jaśminowym się zawiodłam, bo spodziewałam sie kwiatowego zapachu a tu klops, normalny ryż.
A ryż brązowy jest pyszny, bo po ugotowaniu smakuje jak risotto- jest apetyczny i twardawy, a taki ryz właśnie lubię.

OdpowiedzCytat
(@3212)
Trusted Member

a ten ryz mozna tez kupic pakowany samodzielnie? czy tylko w tej mieszance?

W sensie dziki ryż? Jest promocja w Intermarsche (tak się to pisze?) i właśnie tam jest paczuszka dzikiego ryżu 2x100g za 3.99zł 🙂 Może sobie kupie jak będę niedaleko,ciekawe jak smakuje ^^

OdpowiedzCytat
(@7641)
Eminent Member
Rozpoczynający temat  

ja do tej pory zawsze trafialam tylko na ryz dziki zmieszany z parabolicznym.
nigdy oddzielnie nie widzialam wiec mi sie wydawalo ze takiego nie ma w supermarketach.
ale jeszcze raz przejrze polki w sklepach i jesli znajde to od razu zakupie ten wynalazek.
mi tez sie wydaje ze nie jest on rafinowany, ale sprobuje to sie przekonam 😛

bíumbíumbambaló,ja tez uwielbiam ryz brazowy.
na poczatku mojej drogi wegetarianskiej nie potrafilam sie do niego przekonac, wydawal mi sie okropny. A teraz nie wyobrazam sobie zeby 1-2 razy w tygodniu sobie go nie przyrzadzic na obiadek.
teraz ryz bialy wydaje mi sie ohydny.

big_red ja ten sposob z woda wykorzystuje.
z tym ze jesli nie mam zbyt duzo czasu to robie to inaczej (poczytalam co inni sadza na ten temat), po prostu wode mroze a dopiero potem przegotowuje jesli do czegos potrzebuje.
po rozmrozeniu wody osad jest ten sam na dnie jak po rozmrozeniu wody przegotowanej wczesniej.
A co do mleka, hmmm po przeczytaniu tej ksiazki chyba podswiadomie zmierzam ku weganizmowi (mimo ze niedawno sie zarzekalam ze nigdy).
ale na razie odstawilam tylko mleko, a jego produkty zajadam.
😛

OdpowiedzCytat
(@3212)
Trusted Member

Ja też lubię brązowy ryż,ale białym też nie pogardzę 😉

Wiem,że akurat jest promocja w tym markecie,bo wcześniej kosztował jakoś po 15 złotych xD Chyba się skuszę na ten dziki ryż :]

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member

Dziki ryż jadłam baaaardzo dawno, ale pamiętam, że bardzo długo się gotował aczkolwiek smak był nawet nawet, chociaż reszta domowników była zdecydowanie niezadowolona 😉 Muszę sobię kupić kiedyś ten ryż.
Ale brązowy , pełnoziarnisty też jest ok, chociaż jakiś czas temu spotkała mnie niemiła niespodzianka - w ryzu tym znajdowały się ususzone robaki i musiałam cały wyrzucić.

OdpowiedzCytat
(@7942)
Eminent Member

Ja weganinem raczej nie zostanę, za dużą sympatią darzę takie rzeczy jak twaróg, ser feta, jajka czy miód. Chociaż, kto wie, jakieś dwa lata temu nie wyobrażałem sobie życia bez mięsa i gdzie teraz wylądowałem? Jak już dożyję tych 150 lat to zaproszę Cię Arielka.v na wspólne bieganie:D

OdpowiedzCytat
(@3212)
Trusted Member

[b]hipiska[/b] dokładnie 30 minut ma się gotować 🙂

OdpowiedzCytat
(@6104)
Noble Member

Może, ja koło 45 chyba gotowałam 😉 Ale to też zależy na jakiej mocy gotujesz. Ja gotuje na prądzie, na średniej mocy zazwyczaj.

OdpowiedzCytat
(@7641)
Eminent Member
Rozpoczynający temat  

Ryż brazowy tez gotuje sie ok. 30 minut.
a dziki jest fajny bo ma inny kolorek niz zwykly ryz - taki ciemny 🙂
w sobote ide do supermarketu szukac dzikiego ryzu, mam nadzieje ze znajde a jak nie to pojde do innego supermarketu. 😀

hipiska czy w smaku przypomina to smak ryzu?
niby to jest jakas trawa nazywana ryzem i wlasnie interesuje mnie jak to smakuje.

big_red trzymam Cie za słowo.
jeszcze przebiegniemy maraton za te ponad 120 lat :rotfl:

OdpowiedzCytat
Udostępnij: