Witam, jestem tu nowy na forum.
Przede wszystkim chcę zapowiedzieć, że planuję wkrótce całkowicie zrezygnować z pieczywa białego, ale nie w tym rzecz. Wiemy, że do pieczywa stosuje się często polepszacze (pogarszacze?). Słyszałem niegdyś, że niektóre z nich składają się z.. produktów wymienionych w temacie. Br... brzmi zbyt strasznie? Sam w to nie mogłem uwierzyć.
Jednak, jak wskazuje pewnie dobrze Wam znana strona food-info.net, wcale to nie musi być nieprawda. Jako dowód, proszę spojrzeć na przetłumaczone przeze mnie z języka angielskiego teksty:
[i][b]Dodatek do żywności E 920 (cysteina)[/b]
Pochodzenie: otrzymywany ze zwierzęcych białek i włosów (!)
Zastosowanie: polepszacz do pieczywa
Stosowany w produktach: chleb
Dopuszczalne dzienne spożycie: nie określono
Ograniczenia żywieniowe: żadne. E 920 może być otrzymywany ze zwierząt, włączając w to świnie - powinien być unikany przez Żydów, wegetarian[/i]
Horror? Co więcej, często kupuję pieczywo w Lidlu, które jest pieczone (czyt. odgrzewane) na miejscu i nie ma możliwości sprawdzenia jaki tam jest skład tego. Zawsze, gdy kupię bułkę to.. ugryzę raz a potem wyrzucam ptakom. Ze względu na to, że w wielu miejscach nie ma podanego składu pieczywa, jest tylko na tych pakowanych w folię.
Mam nadzieję, że się tu ktoś określi czy to jest możliwe czy nie i czy ktoś już słyszał o czymś takim..
Pozdrowienia.
E, to nie takie straszne, jak brzmi. Cysteina to aminokwas siarkowy, który jest obecny w białkach, zwłaszcza w naskórku i jego wytworach - włosach, paznokciach, kopytach, itd. Z nich się ją otrzymuje i stąd to pochodzenie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cysteina
Bardziej niesmaczne byłoby (jest? :P) dodawanie do pieczywa samych włosów i sierści. W obu wypadkach mamy jednak do czynienia z produktem uboju, co, niestety, czyni końcowy produkt niewegetariańskim.
Podobny temat:
h http://www.wegetarianie.pl/XForum-viewthread-tid-3349.html
http://www.explosm.net/comics/random/
E, to nie takie straszne, jak brzmi. Cysteina to aminokwas siarkowy, który jest obecny w białkach, zwłaszcza w naskórku i jego wytworach - włosach, paznokciach, kopytach, itd. Z nich się ją otrzymuje i stąd to pochodzenie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cysteina
Bardziej niesmaczne byłoby (jest? :P) dodawanie do pieczywa samych włosów i sierści. W obu wypadkach mamy jednak do czynienia z produktem uboju, co, niestety, czyni końcowy produkt niewegetariańskim.
Podobny temat:
h http://www.wegetarianie.pl/XForum-viewthread-tid-3349.html
Fuj.. chyba przestanę całkowicie kupować pieczywo. Zwłaszcza, że w tamtym temacie jest opisane, że najgorzej wypadły dyskonty, jak Biedronka..
Lidlowi chyba nie jest daleko do Biedronki..
A godzinę temu wróciłem z Lidla. I po raz ostatni wróciłem z bułką.
Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za zdublowanie tematu.
Ja jeszcze do niedawna nie wiedziałam o tego typu polepszaczach stosowanych w pieczywie. Dopiero jakos tak w ostatnim numerze Vege napisali o tym. W tej sytuacji najbezpiueczniejsze chyba wydaje się pieczywo zapakowane na którym można przeczytać skład. Ja kupuę pełnoziarnisty chleb Oskrobii- bez żadnych polepszaczy, więc chyba jest bezpieczny
Zawsze, gdy kupię bułkę to.. ugryzę raz a potem wyrzucam ptakom.
Przepraszam, ale po co w takim razie kupujesz te bułki? Dla ptaków?
Tak. To znaczy wygląda(ło) to tak: w sklepie jestem głodny i gdy widzę ciepłe bułeczki to było: "a, co tam, wyglądają apetycznie". W domu jednak nadchodziły mnie dziwne myśli dotyczące składu tych bułek. 😉 .
Ps. Ptaki też zwierzątkami są i muszą coś jeść. 😉 .
Zaraz bedzie ze sie wymadrzam ALE pieczywo zawiera sol a ptaki nie powinny jej jesc. Szczegolnie zima 😉
Pozdrawiam Glen 😛
Ojej.. no coś tam słyszałem, że się nie powinno dawać, ale nie wiedziałem z jakiego powodu.
Ale proszę się nie obawiać, zdarzało się to bardzo rzadko, a teraz zamierzam zrezygnować z pieczywa bądź kupować u sprawdzonych producentów (moja lista jest jeszcze pusta).
Pozdrawiam.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja