Kawior (prawdziwy), chociaż to głupio zabrzmi, to danie wegetariańskie (z jajkami). i nie ma nic wspólnego z ikrą rybią. Kawior to nazwa smarowidła na chleb (macę) i jest daniem żydowskim. Robi się go z orzechów, jajek na twardo i sporej ilości dodatków warzwnch z roślin strączkowch.
Czemu nazwa ikry jadalnej to też kawior - nie wiem. Podejżewam, że kawior odkrli rosjsc żydzi i po prostu używając jako kolejnego smarowidła nadali temu specjałowi taką samą nazwę jak całej reszcie - czyli kawior.
Więc całkiem możliwe że masz kawior wegetariański w lodówce. Pocztaj skład na opakowaniu 😀
"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego
No tak, ale z kur nikt tych jajek siłą nie wyciska, a produkcje kawioru widziałam na filmie: łapią rybki, ściskają je za brzuszki i wyciskaja z nich ikrę do wiader. Na pewno przyjemne to nie jest, samo to że są wyciągane z wody i miętoszone, no i podejrzewam że ryby pózniej juz nie puszczaja wolno tylko znajduja dla niej inne zastosowanie.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja