Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kostki rosołowe a rybonukleotydy disodowe  

  RSS

matikfan
świeżaczek
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 3
22/04/2010 4:54 pm  

cześć.
już długo planowałem przejść na wegetarianizm ale nigdy nie miałem dość dużo siły by przetrwać. jednak już od dwóch tygodni udaje mi się i czuję się o wiele lepiej. wiem, że to krótko ale jestem z siebie dumny.
mam problem. mianowicie dziś jest pierwszy raz jak gotuję zupę a mianowicie krem z brokułów.
mam w domu kostkę rosołową winiary warzywną {ponoć wegetariańską jak zapewniała mnie pani w sklepie jednak nie wiem czy jej ufać } chodzi mi mianowicie o rybonukleotydy disodowe. nie mam pewności czy są pochodzenia zwierzęcego czy nie ?
orientujecie się może ?

[edytowane 22/4/2010 od xxl]


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
22/04/2010 5:05 pm  

Prawdopodobnie nie są wegetariańskie [url] http://pl.wikipedia.org/wiki/Rybonukleotydy_disodowe[/url]

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
matikfan
świeżaczek
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 3
22/04/2010 5:14 pm  

tak tak sprawdzałem na wikipedii z czego się je wytwarza.
ale czytałem również że nie zawsze tak jest.
jest jakaś alternatywna metoda produkcji.


OdpowiedzCytat
Admin
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 678
22/04/2010 5:33 pm  

Cześć matikfan,
a nie lepiej po prostu zastanowić się nad "alternatywną metodą produkcji" planowanej zupy, czyli bez żadnych kostek, które zbyt zdrowe nie są, niezależnie czy zawierają składniki odzwierzęce. Nie prościej wrzucić do zupy trochę włoszczyzny, zrobić z niej wywar, po czym dodać brokuły, przyprawy i na koniec zmiksować na krem? 😉

Wege Studio


OdpowiedzCytat
Naja
 Naja
forumowicz
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 26
22/04/2010 5:33 pm  

Informacje o pochodzeniu rybonukleotydów disodowych i innych składników w danym produkcje, może, zazwyczaj podać jedynie producent, w tym wypadku Winiary.
Niesądze by Pani w sklepie była by na tyle poinformowana by to stwierdzić.

W sklepach widziałam że z kostech bulionowych, tylko kostka oliwa z oliwek knorra nie miała w składzie rybonukleotydów disodowych (w niektórych sklepach widziałam także bulion wegetariański w słoiczku od firmy DROBDAR).

I tak jak radzi [b]Admin[/b] , ja osobiście do zup używam mieszanki przypraw i suszonych warzyw. 🙂

[edytowane 22/4/2010 przez Naja]

[edytowane 22/4/2010 przez Naja]


OdpowiedzCytat
matikfan
świeżaczek
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 3
22/04/2010 5:37 pm  

no pewnie, że lepiej samemu wrzucić warzywa do garnuszka z wodą bo zdrowiej ;p


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 1385
22/04/2010 7:33 pm  

używam bulionu w słoiku firmy Drobdar, ale nie zawsze i staram się nie dodawać dużych ilości. Tak jak napisali poprzednicy w ramach wywaru świetnie sprawdza się włoszczyzna-zawsze dostępna, smaczna, zdrowa i bez konserwantów.
Dla leniwych i w potrzebie szybkiego przyrządzenia wywaru/zupy można też użyć suszonej włoszczyzny (w sklepie na pólkach obok warzywek, kucharków i innych "be" rzeczy).


OdpowiedzCytat
Aguśka
bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 119
22/04/2010 9:47 pm  

używam bulionu w słoiku firmy Drobdar,

Ja też tego używam ale tylko czasami i to do kotletów sojowych a nie zupy 🙂
Zupę umiem zrobić pyszną bez takich cudów.
Trochę mnie na tym bulionie irytuje ryzunek kurczaka ale tak to polecam.


OdpowiedzCytat
yolin
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 297
22/04/2010 10:30 pm  

a my używamy takich kostek
http://www.sklepnazdrowie.pl/product_info.php?cPath=0_38_290&products_id=2743

http://www.u2-site.com/ http://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
22/04/2010 10:34 pm  

a my używamy takich kostek
http://www.sklepnazdrowie.pl/product_info.php?cPath=0_38_290&products_id=2743

A ja [url] http://www.evergreen.pl/bulion-instant-p-204.html [/url]

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Nela89
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 374
22/04/2010 11:31 pm  

ryboflawina mi się źle kojarzy..

Pochwała jest pożyteczniejsza od kary. Plaut


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
22/04/2010 11:37 pm  

Ale ryboflawina to witamina B2, jest niezbędna do życia 😉

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Nela89
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 374
23/04/2010 12:07 am  

Zawsze się można czegoś ciekawego dowiedzieć. 😉

Pochwała jest pożyteczniejsza od kary. Plaut


OdpowiedzCytat
Naja
 Naja
forumowicz
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 26
24/01/2016 7:45 pm  

Zauważyłam iż na kostkach warzywnych Vegety, jest napis "odpowiednie dla wegetarian". W składzie są rybonukleotydy disodowe, wiem że mogą być też pochodzenia roślinnego. Ale jestem ciekawa na ile można wierzyć takiemu napisowi. (że to jednak nie z ryby).

edit: wysłałam do nich zapytanie w tej sprawię ale oczywiście mi nie odpowiedzieli..

[edytowane 7/8/2016 od Naja]


OdpowiedzCytat
  
Praca