Co myślicie o tym Jadłospisie Wegańskim ?
Zgadzam się z Lily - trochę za dużo soi. Na twoim miejscu poczytałabym o diecie wegańskie i sama kombinowała z jadłospisem, gotowe menu są zazwyczaj nudne i ograniczające 😉 A najfajniejsze są zazwyczaj dania wymyślane spontanicznie.
[edytowane 6/7/2010 od hipiska]
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
no tak, ubogi dość. taki w sumie dla początkujących (nie tylko wegan), co jeszcze sobie nie rozwinęli jakiegoś własnego menu i bazują na pseudomięsie.
jak się przegląda blogi wegan to oczy wyłażą co można zrobić za wegańskie cuda. ja coraz bardziej rozwijam swój jadłospis, na razie wegetariański, ale nie wiem, jak sobie oglądam te pyszności to mi się wydaje że dużo zachodu przy tym, mocno się trzeba skupić na jedzeniu w życiu...
jak sobie oglądam te pyszności to mi się wydaje że dużo zachodu przy tym, mocno się trzeba skupić na jedzeniu w życiu...
Eee, nie zawsze 😉 Niektóre dania są łatwe , a wyglądają efektownie, no i dobrze smakują.
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
no ja zwykle gotuję tak, że przynajmniej połowę składników mam w domu a jak czytam przepis w którym musiałabym kupić wszystko od podstaw to mi się odechciewa 😉
poza tym jestem upośledzona kuchennie, nie mam blendera i piekarnika 😛
chociaż czasem się pozytywnie zaskakuję, np zwykle jechałam na mrożonkach/puszkach bo mi się wydawało że przygotowanie warzyw świeżych zajmie kupę czasu a zajmuje tyle że czasem nawet nie zdążę makaronu ugotować a już mam sos
Zbyt dużo soi, jak już wcześniej wspomniano, zbyt mało innych źródeł białka, zwłaszcza brak innych strączkowych. Białko roślinne nie jest pełnowartościowe, tak jak białko zwierzęce, tzn. nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów. Aby uzyskać wszystkie niezbędne aminokwasy, należy łączyć różne źródła białka roślinnego. Ja np. jem różne strączkowe każdego dnia, niekoniecznie w jednym posiłku (choć też często się zdarza), ale tego samego dnia. Gotuję dużą ilość różnych strączkowych, część zamrażam, część mam w lodówce, zwykle na cały tydzień, ponadto różne ziarna (np. słonecznik, dynia) i różne orzechy, do sałatki dwa rodzaje fasoli zamiast jednego itp.
Załączony jadłospis nie jest też zbyt zdrowy. Zawiera produkty wysoko przetworzone - parówka, margaryna, majonez wegański są niezdrowe, bo wysoko przetworzone, lepiej ich z reguły unikać, a jeść, jeśli się lubi jedynie w drodze wyjątku, jako rarytas.
Witam Kazeko
Piszesz, że białko pochodzenia zwierzęcego jest pełnowartościowe. To jest mit. Jedynie surowe produkty zawierają najlepiej przyswajalne białka, nie ma znaczenia czy to są produkty roślinne czy zwierzęce.
Chodzi o Reakcję Maillarda, zwłaszcza wysokotemperaturową Reakcję Maillarda
http://pl.wikipedia.org/wiki/Reakcja_Maillarda
Najlepszej jakości białka znajdują się w podkiełkowanych nasionach, moczonych orzechach, wszystko jadane na surowo, podgrzane do około 40 stopni C.
W diecie trzeba zwórcić uwagę na te składniki, które występują w odpowiednich ilościach w nielicznych artykułach żywnościowych.
Są to:
Omega-3: siemie lniane, nasiona konopii, nasiona chia (zobacz wątek o omega-3)
B12: suplementacja w postaci roztworu (zobacz wątek o B12)
Jod: glony morskie (2-3 razy w tygodniu po 2-3 łyżki stołowe n.p. kelp)
Selen i siarka: orzechy brazylijskie (2-3 dziennie)
Pozostałe składniki powszechnie występują w pełnych produktach spożywczych.
Można wyodrębnić 4 główne grupy produktów roślinnych:
Owoce: mała lub średnia wartość kaloryczna (wyjątek awokado i owoce oleiste n.p. oliwki), dużo witamin, barwników, kwasków organicznych, mało minerałów
Warzywa liściowe i kwiatowe: (najlepiej w postaci przemielonej, sokowane) mało kalorii, bogate w minerały, enzymy i witaminy, barwniki, przeciwutleniacze, kwaski organiczne
Warzywa korzeniowe: średnia ilość kalorii, dużo witamin, enzymów, średnia ilość minerałów i kwasków organicznych
Podkiełkowane nasiona, moczone orzechy: dużo kalorii, bogate w minerały, enzymy witaminy (za wyjątkiem witaminy A), mało barwników i kwasków organicznych
Zobacz też opracowanie na temat diety wegańskiej:
Jak zostać zdrowym weganinem
http://www.rozanski.art.pl/vege/wegan.html
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja