kupiłam 30 dg suszonych owoców goi. CZy ktoś ma jakieś dosąwidczenia z kuchnią z tymi owocami? jakieś ulubione potrawy? NA razie dodałam je do owsianki. Zważywszy na ich dobroczynne właściwości, moźe warto by bylo używać ich częściej. zastanawim się tylko, czy gotując je w owsiance, nie pozbywamy ich najlepszych walorów właśnie..
[edytowane 16/2/2012 od xxl]
No to skoro tak to ja mogę powiedzieć tylko tyle, że dodawałem je do self-made mieszanki orzechowo-pestkowej i za każdym razem musiałem je zagryzać dużą ilością orzechów a i tak czułem ten smak herbaty. A potem robiły się takie miękkie i sflaczałe. Obrzydliwe są!
Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce
Nie dalej jak kilka dni temu miałam okazję pierwszy raz spróbować owoców goji i powiem szczerze, że mi posmakowały (: na pewno na pewien okres zagoszczą w mojej diecie i będą spożywane regularnie. Również nie mam pomysłu z czym je zajadać. Ostatecznie mogę nawet osobno je jeść. Czekam na dostawę 1 kg 😎
Lilabez może wykorzystać je jako składnik do ciast? Do jogurtu też powinny pasować. Albo dodawać do surówek zamiast rodzynek albo z rodzynkami np do surówki z jabłka i marchewki?
Zobaczcie można to uprawiać
http://jagody-goji.blogspot.com/2011/05/uprawa.html
Uwielbiam je!
Najbardziej chyba same, jako przekąskę 😉
A do czego można dodać... Do owsianki, do musli, do jogurtów, do ciast, do naleśników, do sałatek, do kompotu... Możliwości jest wiele 😀
[edytowane 18/4/2012 od Nivi]
[b][url]http://www.youtube.com/nivienne22[/url][/b] [img]http://www.suwaczek.pl/cache/0b1f6d72c9.png[/img] [img]http://www.suwaczek.pl/cache/eb4b6c60e4.png[/img]
U mnie goji też najczęściej lądują w śniadaniach zbożowych, nawet moja domowa mieszanka musli je zawiera 🙂
Mnie smakują, lepsze niż rodzynki, ale nie lepsze niż żurawina. Ten herbaciany posmak właśnie jest meeega.
Polecam do ciasta dyniowo-karobowego, bądź jakiegokolwiek ciasta z dodatkiem karobu ( http://szpinakowawrozka.blogspot.com/2012/06/carob-pumpkin-bread-z-owocami-goji.html)
Poza tym do ciastek, jako ozdoba do cupcake'ów, do wszystkiego praktycznie, do czego tylko można używać takie rodzyny. Ostatnio posmakowały mi w wytrawnych sałatkach, robią się wtedy takie "tajskie" ze względu na ten posmak herbaty.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja