Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Prośba o przepis  

Strona 2 / 2 Wstecz
  RSS

Daiana
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 148

OdpowiedzCytat
Cichy
początkujący
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 15
02/07/2012 11:13 pm  

Hej.
Jak robicie sos pomidorowy ?
Chodzi mi o jakiś fajny przepis na sos do gołąbków.
Najlepiej bez przypraw uniwersalnych typu "vegeta" i
kostek 😉
Buziaki


OdpowiedzCytat
Vegeta169
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 227
02/07/2012 11:34 pm  

Jak dla mnie najlepszy sos pomidorowy to po prostu rozrzedzony wodą koncentrat pomidorowy przyprawiony ziołami, pieprzem i ew. solą. Albo sok pomidorowy:) można też blenderem rozdrobnić pomidory, akurat zaczyna się powoli sezon na te dobre i aromatyczne.


OdpowiedzCytat
Daiana
bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 148
03/07/2012 1:01 am  

Vegeta - w życiu bym nie wzięła do ust rozrzedzonego koncentratu. Nie trawię jego smaku chyba, że jako dodatek do sosu pomidorowego, ale na pewno nie, jako główny składnik. ; o

To ja powiem przepis, który brat zasłyszał od wieloletniego kumpla, włocha 😉

Pomidory z puszki do garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, do tego duużo bazylii i ma się 'dusić' przez (nie mniej!) godzinkę, żeby pomidory dojrzały. Nie trzeba żadnych przypraw (sól i pieprz zbędne). Jadłam na prawdę wiele razy dania przyrządzane przez włochów ale ten najprostszy sos [u]jest boski[/u].

[edytowane 2/7/2012 od Daiana]


OdpowiedzCytat
Vegeta169
bywalec
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 227
03/07/2012 1:34 am  

sok pomidorowy to nic innego jak rozrzedzony i przyprawiony koncentrat;) ja tam lubię pomidory pod każdą postacią:)


OdpowiedzCytat
Cichy
początkujący
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 15
03/07/2012 10:51 pm  

Tnx :red:
Zrobilem sosik ze świeżych pomidorow spod Krzeszowic
Nie dodawałem przypraw prócz bazylki
wyszedł bardzo smaczny
lepiej smakował sos niż goląbki 😉
Buziaki
🙂


OdpowiedzCytat
Fatty
weteran forum
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 2286
04/07/2012 1:04 am  

W moim domu do gołąbków króluje inny sos pomidorowy- podobny do beszamelowego(czyli z dodatkiem mleka), zanim gołąbki się odgrzały zajadałam go z miseczki jak gęstą zupę.

Białowieska się Puszcza.


OdpowiedzCytat
Strona 2 / 2 Wstecz
  
Praca