Witam. Kupiłam babeczki, tzn. babeczki, które jeszcze nie są zrobione, tylko w pudełku ciasto i konfitura. Czy zamiast mleka mogę dodać mleko sojowe a nie dodawać jajek? Czy brak jajek zmieni smak albo coś?
" Myślałem, że uczę się, jak żyć, a uczyłem się, jak umierać." - Leonardo da Vinci.
Ja praktycznie w każdym przepisie na ciasto, gdzie trzeba użyć jajek zastępuje je w następującej proporcji:
1 jajko= 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego namoczona przez ok 5- 10 minut w 3 łyżkach lekko ciepłej wody.
Efekty można zobaczyć na wegarniku:
http://wegarnik.blogspot.com/
nieraz zamiast jajka używałam też rozgniecionego banana, soku z marchewki, puree z dyni, mąki ziemniaczanej rozmieszanej z wodą lub zmielonych płatków owsianych (idealne przy naleśnikach)
Ale jak na razie chyba siemię sprawdza się najlepiej:)
wegański piekarnik
http://www.wegarnik.blogspot.com
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja