w serach są enzymy pozyskiwane z mikroorganizmów ale to nie ryzyko połknięcia podpuszczki cielęcej jest problemem a monstrualnych rozmiarów przemysł hodowlany - krów dojnych, krowa dojna po wyeksploatowaniu idzie przecież nie na emeryturę tylko do rzeźni
podpuszczka cielęca to produkt etycznie podobny do skórzanego paska - powstaje przy okazji zabijania na mięso (nikt przecież specjalnie dla podpuszczki cielaków nie zarzyna) a podorz podpuszczki zależy od popytu na cielęcinę...
Znów coś nowego - tym razem markety REAL. W nich to niedawno pojawiły się (i to w kilku odmianach) sery typu Camembert, na podpuszczce mikrobiologicznej. Między innymi z papryką, pieprzem kajeńskim itp. Wszystkie odmiany serów mają podobne graficznie opakowanie (marka Real,- Quality - dość łatwo znaleźć), są robione dla Reala przez POLSER sp. z o.o, waga 120g
jajka które jesz są jajkami niezapłodnionymi,
osobom nie jedzącym nie chodzi o jajka tylko warunki w jakich trzymane są kury
ale tu przecież nie chodzi o to, że zjadasz coś co mogłoby żyć. Chodzi o to, że kury hodowane sa w tragicznych warunkach, męczą sie całe życie tylko po to, żeby ludzie mieli od nich jajka.
też wielce popieram prawo do aborcji i kiedyś tak samo jak ty argumentowałam to że jem jajka, dopóki nie uświadomiłam sobie jak bardzo cierpią dawczynie tych jaj.
(oczywiscie pomijam tu jajka od kur z wolnego wybiegu)
Ja ostatnio napisałam do wieeelu firm maile z pytaniami o podpuszczkę. Jak na razie odpowiedź dostałam tylko od Hochlandu, Lactimy (o tym już było na forum) i Bongrain - producenta serów Turek, Tartare, Sekret Mnicha i Pałęsk. Ta ostatnia odpowiedź jednak średnio mnie usatysfakcjonowała, bo dotyczyła jedynie serów pleśniowych... A nie tylko one zawierają podpuszczkę. Dam znać jak będę coś wiedziała.
edit:
Oto dwa maile, które dostałam od firmy Bongrain:
Dzień dobry
Pragnę Panią poinformować , iż w procesie produkcji serów pleśniowych używamy podpuszczki mikrobiologicznej Chymax.
Pozdrawiam serdecznie
Urszula Rostek
Dyrektor ds. Jakości
Mleczarnia TUREK Sp. z o.o.
ul. Milewskiego 11
62-700 Turektel. +48 63 289 71 00
kom. +48 603 761 722
email urszula.rostek@turek.com.pl
fax +48 63 289 73 66
Witam serdecznie
Firma Bongrain posiada w Polsce 3 filie :
1. zakład w Turku - produkcja serów pleśniowych ( o których już pisałam )
2. zakład w Pasłęku - produkcja serów twardych ( żółtych ) - podpuszczka mikrobiologiczna
3. zaklad w Głubczycach - produkcja serów świeżych - bez podpuszczkiPozdrawiam serdecznie
Urszula Rostek
Dyrektor ds. Jakości
Mleczarnia TUREK Sp. z o.o.
ul. Milewskiego 11
62-700 Turektel. +48 63 289 71 00
kom. +48 603 761 722
email urszula.rostek@turek.com.pl
fax +48 63 289 73 66
Tak więc sprawa wyjaśniona i mamy kolejne sery z podpuszczką mikrobiologiczną. 🙂
[edytowane 12/11/2009 przez żaba]
Uwaga! Sery Le Rustique są na podpuszczce zwierzęcej. Za to w Soignon jest mikrobiologiczna.
Witam,
Przepraszam za zwłokę w odpowiedzi. W produktach marki Soignon jest
używana
podpuszczka mikrobiologiczna.Pozostajemy do Pani dyspozycji w razie innych pytań dotyczących naszych
produktów.Pozdrawiam
Agnieszka Wiąk
[edytowane 22/11/2009 przez żaba]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja