Białe sery EKOŁUKTA są ok, natomiast sery żółte na podpuszce naturalnej :
"Ser biały(twaróg) nie zawiera podpuszczki, produkowany jest na szczepionkach ukwaszających. Do naszychproduktów nie dodajemy żelatyny , jogurt lekki nie ma w składzie mleka w proszku. Substancje zagęszczające, które używamy to: pektyna i mączka chleba
świętojańskiego. "
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Serki kozie na podpuszce mikrobiologicznej.
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Hmmm...
Muszę Was troche wszystkich rozczarować i zdołować.
Podpuszki mikrobiologiczne i ofszem otrzymywane są z metabolizmu mikroorganizmów głównie grzybów (których enzymy w procesach twoerzenia serów najlepiej się sprawdzają). Aczkolwiek istnieje druga strona tego procesu, a mianowicie te mikroby na czymś rosną 🙁 i wierzcie mi podłoża to nie agar-agar, przeważnie z dodatkiem krwi cielęcej lub innych białek odzwierzęcych, tak wygląda syntetyzowanie podłoża do hodowli tego rodzaju grzybów i każda firma powinna o tym informować choć oni pewnie zkupują gotowy produkt przemiany materii mikrobów 🙁
a więc każdy sam sobie niech odpowie jak wege są te serki
Wiedziałam o tym. Nie jest to jednak regułą, a poza tym idąc tym tropem popadlibyśmy w paranoję. Niektórzy rolnicy wylewają po uboju krew zwierząt na pola , więc nie mamy również pewności czy marchewka , którą jemy jest w 100 & wegetariańska.
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
hipiska
Mam takie pytanie bo ja za bardzo nie rozumiem takiego toku myślenie, a mianowicie jeżeli:
- podpuszczka naturalna uzyskiwana jest następująco: cielę-ubój-kwas żółądkowy-firma biotechnologiczna potrzbuje tego kwasu w nanomililtrach do elektoforezy nośnikowej i izolacji enzymu- elktorforeza-enzym (podpuszczka, chymozyna)-proces tworzenia serów polegający na możliwości tworzenia przez chymozynę miceli z kazeiną, a przy tym produkt ostateczny wzbogacony w wapń
-podpuszczka mikrobiologiczna uzyskiwana jest następująco: cielę-ubój-krew-firma biotechnologiczna potrzbująca krwi cielęcej w dużych ilości do sporządzania podłoży w postaci zawiesiny bulionu dla grzybów Endothia parasitica , Mucor pusillus , Rhizomucor miehei , Aspergillus niger var.awamori , Escherichia coli K12 , Kluyveromyces marxianum var.lactis i tu nie ma wyjątków!- sporządzenie hodowli i procesy metaboliczne prowadzące do uzyskania enzymów mających zdolność tworzenia miceli z kazeiną w skład których w wyniku metabolizmu mikrobów (to są saprofity rozkładają podłoże) zawsze wchodzą śladowe ilości białka odzwierzęcego pochodzącego z krwi cielęcej,- elektoforeza-enzymy używane do produkcji serów brak wzbogacenia w wapń.
Więc o co chodzi o jedno ogniwo-grzyby????
Dlaczego wybieracie podpuszczkę mikrobiologiczną?
Białe sery EKOŁUKTA są ok, natomiast sery żółte na podpuszce naturalnej :
"Ser biały(twaróg) nie zawiera podpuszczki, produkowany jest na szczepionkach ukwaszających. Do naszychproduktów nie dodajemy żelatyny , jogurt lekki nie ma w składzie mleka w proszku. Substancje zagęszczające, które używamy to: pektyna i mączka chleba
świętojańskiego. "
Tak - ale już sery żółte EKOŁUKTA z podpuszczki cielęcej. Dostałam od nich odpowiedź...
Tak - ale już sery żółte EKOŁUKTA z podpuszczki cielęcej. Dostałam od nich odpowiedź...
Tak, i ponadto napisali też do mnie niedawno , że biały ser również zawiera niewielkie ilości podpuszczki naturalnej, czyli również nie jest wege.
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Kilka razy w roku mam dostęp do sera, który robi siostra mojej babci - jest boski i bez żadnych dodatków.
A co do podpuszczki w białych serach - przeważnie jej nie zawierają, ale niektóre niestety tak ( np. JOGO, EKOŁUKTA - i jest to podpuszczka naturalna ).
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
hipiska
-podpuszczka mikrobiologiczna uzyskiwana jest następująco: cielę-ubój-krew-firma biotechnologiczna potrzbująca krwi cielęcej w dużych ilości do sporządzania podłoży w postaci zawiesiny bulionu dla grzybów
Dlaczego wybieracie podpuszczkę mikrobiologiczną?
bo ja myślałam że ona z zabijaniem zwierząt nie ma nic wspólnego
nawet na wegetarianie.pl można znaleźć taką informację
http://www.wegetarianie.pl/FAQ-index-myfaq-yes-id_cat-2.html#119
Czy to prawda, że do produkcji żółtego sera używana jest podpuszczka z żołądków cieląt?
Do produkcji sera, w procesie ścinania mleka używana jest podpuszczka. Może być to podpuszczka naturalna (zwierzęca) oraz "niezwierzęca" (uzyskiwana syntetycznie). Podpuszczka naturalna to enzym występujący w żoładkach cielęcych. Obecnie większość serów nie zawiera podpuszczki naturalnej, w produkcji stosuje się głównie podpuszczkę syntetyczną, która jest wegetariańska. Wynika to z faktu, że uzyskanie podpuszczki naturalnej jest droższe. Dlatego zwierzęcą podpuszczkę łatwiej znajdziemy w serach droższych i niektórych serach pleśniowych. W razie wątpliwości, czy dany ser zawiera podpuszczkę zwierzęcą, należy kontaktować się z producentem i uzyskać pewność.
i takie przekonanie ogólnie panuje
bo dla mnie syntetyczna to znaczy mikrobiologiczna, chyba że się mylę, a jeśli tak nie jest to trzeba faktycznie uświadamiać
a zresztą to następny powód, aby wykluczyć produkty mleczne=)
[edytowane 14/6/2010 przez morfologija]
[edytowane 14/6/2010 przez morfologija]
myślę sobie, że ta zima w końcu musi minąć...;)
Ja już dawno wykluczyłem mleko z powodu złego traktowania krów, a tutaj jak widzę dochodzi jeszcze to, że podpuszcza mikrobiologiczna nie jest wegetariańska 😉 Obecnie jestem weganem, ale zastanawiam się nad Owowegetarianizmem, ponieważ z jajkami było by mi zdecydowanie łatwiej wszystko zastąpić (tak myślę) 😛 Ale chcę się upewnić, jajka "1" są w 100% ok? Bo "0" są trochę za drogie, i jakże trudno dostępne, a jedynki da się spotkać.
Mnie się wydawało że jak jest napisane po prostu podpuszczka to jest zwierzęca, a jak podpuszczka mikrobiologiczna jest napisane to jest ok. Dlatego kupuję ser w biedronki, który ma napsiane podpuszczka mikrobiologiczna, bo często jak idę do marketu to panie nie mają pojęcia. Choć mój kumpel był mile zaskoczony, że pani wiedziała o co chodzi i nawet wiedziała dlaczego on pyta o taką a nie inną podpuszczkę:)
Nie jestem wariatem !! Jestem samolotem !!
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja