Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

podpuszczka  

Strona 12 / 14 Wstecz Następny
  RSS

hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
02/04/2010 2:49 am  

Białe sery EKOŁUKTA są ok, natomiast sery żółte na podpuszce naturalnej :

"Ser biały(twaróg) nie zawiera podpuszczki, produkowany jest na szczepionkach ukwaszających. Do naszychproduktów nie dodajemy żelatyny , jogurt lekki nie ma w składzie mleka w proszku. Substancje zagęszczające, które używamy to: pektyna i mączka chleba
świętojańskiego. "

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
08/05/2010 2:36 am  

http://www.danmis.pl/

Serki kozie na podpuszce mikrobiologicznej.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Dzierzba
bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 102
09/05/2010 12:26 am  

Hmmm...
Muszę Was troche wszystkich rozczarować i zdołować.
Podpuszki mikrobiologiczne i ofszem otrzymywane są z metabolizmu mikroorganizmów głównie grzybów (których enzymy w procesach twoerzenia serów najlepiej się sprawdzają). Aczkolwiek istnieje druga strona tego procesu, a mianowicie te mikroby na czymś rosną 🙁 i wierzcie mi podłoża to nie agar-agar, przeważnie z dodatkiem krwi cielęcej lub innych białek odzwierzęcych, tak wygląda syntetyzowanie podłoża do hodowli tego rodzaju grzybów i każda firma powinna o tym informować choć oni pewnie zkupują gotowy produkt przemiany materii mikrobów 🙁
a więc każdy sam sobie niech odpowie jak wege są te serki


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
09/05/2010 3:30 pm  

Wiedziałam o tym. Nie jest to jednak regułą, a poza tym idąc tym tropem popadlibyśmy w paranoję. Niektórzy rolnicy wylewają po uboju krew zwierząt na pola , więc nie mamy również pewności czy marchewka , którą jemy jest w 100 & wegetariańska.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Dzierzba
bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 102
09/05/2010 7:32 pm  

hipiska
Mam takie pytanie bo ja za bardzo nie rozumiem takiego toku myślenie, a mianowicie jeżeli:
- podpuszczka naturalna uzyskiwana jest następująco: cielę-ubój-kwas żółądkowy-firma biotechnologiczna potrzbuje tego kwasu w nanomililtrach do elektoforezy nośnikowej i izolacji enzymu- elktorforeza-enzym (podpuszczka, chymozyna)-proces tworzenia serów polegający na możliwości tworzenia przez chymozynę miceli z kazeiną, a przy tym produkt ostateczny wzbogacony w wapń
-podpuszczka mikrobiologiczna uzyskiwana jest następująco: cielę-ubój-krew-firma biotechnologiczna potrzbująca krwi cielęcej w dużych ilości do sporządzania podłoży w postaci zawiesiny bulionu dla grzybów Endothia parasitica , Mucor pusillus , Rhizomucor miehei , Aspergillus niger var.awamori , Escherichia coli K12 , Kluyveromyces marxianum var.lactis i tu nie ma wyjątków!- sporządzenie hodowli i procesy metaboliczne prowadzące do uzyskania enzymów mających zdolność tworzenia miceli z kazeiną w skład których w wyniku metabolizmu mikrobów (to są saprofity rozkładają podłoże) zawsze wchodzą śladowe ilości białka odzwierzęcego pochodzącego z krwi cielęcej,- elektoforeza-enzymy używane do produkcji serów brak wzbogacenia w wapń.

Więc o co chodzi o jedno ogniwo-grzyby????
Dlaczego wybieracie podpuszczkę mikrobiologiczną?


OdpowiedzCytat
MonikaSz
świeżaczek
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 4
18/05/2010 4:53 pm  

Białe sery EKOŁUKTA są ok, natomiast sery żółte na podpuszce naturalnej :

"Ser biały(twaróg) nie zawiera podpuszczki, produkowany jest na szczepionkach ukwaszających. Do naszychproduktów nie dodajemy żelatyny , jogurt lekki nie ma w składzie mleka w proszku. Substancje zagęszczające, które używamy to: pektyna i mączka chleba
świętojańskiego. "

Tak - ale już sery żółte EKOŁUKTA z podpuszczki cielęcej. Dostałam od nich odpowiedź...


OdpowiedzCytat
Dzagreus
początkujący
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 5
13/06/2010 2:53 am  

Produkcja sera tak czy inaczej jest związana z zabijaniem. Tego nie da się oddzielić, niezależnie od rodzaju używanej podpuszczki.

[edytowane 12/6/2010 przez Dzagreus]


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
13/06/2010 4:01 am  

Tak - ale już sery żółte EKOŁUKTA z podpuszczki cielęcej. Dostałam od nich odpowiedź...

Tak, i ponadto napisali też do mnie niedawno , że biały ser również zawiera niewielkie ilości podpuszczki naturalnej, czyli również nie jest wege.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
adamrozew
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 524
14/06/2010 3:20 am  

Tearz to ja juz nic nie wiem. podpuszczka mikrobiologiczna na ... jestescie tego pewni? A zwykle proste twarogi, Nie pisze o almeete czy innych fromage itp. ale zwyklym wiejskim twarogu - to juz chyba vege?


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
14/06/2010 9:37 pm  

Moja babcia robiła biały ser, ale robiło się go tylko z kwaśnego mleka, bez żadnych dodatków.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
14/06/2010 11:11 pm  

Kilka razy w roku mam dostęp do sera, który robi siostra mojej babci - jest boski i bez żadnych dodatków.
A co do podpuszczki w białych serach - przeważnie jej nie zawierają, ale niektóre niestety tak ( np. JOGO, EKOŁUKTA - i jest to podpuszczka naturalna ).

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
morfologija
początkujący
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 16
15/06/2010 12:27 am  

hipiska

-podpuszczka mikrobiologiczna uzyskiwana jest następująco: cielę-ubój-krew-firma biotechnologiczna potrzbująca krwi cielęcej w dużych ilości do sporządzania podłoży w postaci zawiesiny bulionu dla grzybów
Dlaczego wybieracie podpuszczkę mikrobiologiczną?

bo ja myślałam że ona z zabijaniem zwierząt nie ma nic wspólnego

nawet na wegetarianie.pl można znaleźć taką informację
http://www.wegetarianie.pl/FAQ-index-myfaq-yes-id_cat-2.html#119

Czy to prawda, że do produkcji żółtego sera używana jest podpuszczka z żołądków cieląt?

Do produkcji sera, w procesie ścinania mleka używana jest podpuszczka. Może być to podpuszczka naturalna (zwierzęca) oraz "niezwierzęca" (uzyskiwana syntetycznie). Podpuszczka naturalna to enzym występujący w żoładkach cielęcych. Obecnie większość serów nie zawiera podpuszczki naturalnej, w produkcji stosuje się głównie podpuszczkę syntetyczną, która jest wegetariańska. Wynika to z faktu, że uzyskanie podpuszczki naturalnej jest droższe. Dlatego zwierzęcą podpuszczkę łatwiej znajdziemy w serach droższych i niektórych serach pleśniowych. W razie wątpliwości, czy dany ser zawiera podpuszczkę zwierzęcą, należy kontaktować się z producentem i uzyskać pewność.

i takie przekonanie ogólnie panuje
bo dla mnie syntetyczna to znaczy mikrobiologiczna, chyba że się mylę, a jeśli tak nie jest to trzeba faktycznie uświadamiać

a zresztą to następny powód, aby wykluczyć produkty mleczne=)

[edytowane 14/6/2010 przez morfologija]

[edytowane 14/6/2010 przez morfologija]

myślę sobie, że ta zima w końcu musi minąć...;)


OdpowiedzCytat
Matello
forumowicz
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 48
09/07/2010 4:12 pm  

Ja już dawno wykluczyłem mleko z powodu złego traktowania krów, a tutaj jak widzę dochodzi jeszcze to, że podpuszcza mikrobiologiczna nie jest wegetariańska 😉 Obecnie jestem weganem, ale zastanawiam się nad Owowegetarianizmem, ponieważ z jajkami było by mi zdecydowanie łatwiej wszystko zastąpić (tak myślę) 😛 Ale chcę się upewnić, jajka "1" są w 100% ok? Bo "0" są trochę za drogie, i jakże trudno dostępne, a jedynki da się spotkać.


OdpowiedzCytat
BaziaBazia
początkujący
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 12
28/08/2010 4:44 pm  

Mnie się wydawało że jak jest napisane po prostu podpuszczka to jest zwierzęca, a jak podpuszczka mikrobiologiczna jest napisane to jest ok. Dlatego kupuję ser w biedronki, który ma napsiane podpuszczka mikrobiologiczna, bo często jak idę do marketu to panie nie mają pojęcia. Choć mój kumpel był mile zaskoczony, że pani wiedziała o co chodzi i nawet wiedziała dlaczego on pyta o taką a nie inną podpuszczkę:)

Nie jestem wariatem !! Jestem samolotem !!


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 2718
10/03/2011 4:33 pm  

A sery pleśniowe zawierają jakąś podpuszczkę?

Lubię smażony panierowany salami... Z jakiej firmy są bez podpuszczki? Czy będę musiał całkiem przestać go jesć?

[edytowane 10/3/2011 przez cienkun]


OdpowiedzCytat
Strona 12 / 14 Wstecz Następny
  
Praca