Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

podpuszczka  

Strona 13 / 14 Wstecz Następny
  RSS

waris
bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 485
10/03/2011 8:59 pm  

niestety tak! w serach z firmy turek jest podpuszczka mikrobiologiczna więc są ok.


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 2718
12/03/2011 4:54 pm  

Dzięki. A wie ktos może czy sery z Chojnic zawierają podpuszczkę zwierzęcą czy mikro biologiczną?


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 2718
12/04/2011 6:25 pm  

A co mam sobie myśleć, gdy na serze salami od Milk Land raz jest napisane podpuszczka mikrobiologiczna, a raz tylko podpuszczka. Ten sam produkt w takim samym opakowaniu 😮


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 2718
16/04/2011 6:43 pm  

Kolejne pytanie.
Wertowałem dzis sery w supermarketach i co: Na opakowaniu serów żółtych "Serenada" jest skład, ale nie ma w nim wyszczególnionej żadnej podpuszczki. ??? czy to możliwe żeby jej na prawdę tam nie było?


OdpowiedzCytat
Sobota66
bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 119
17/04/2011 3:10 am  

sery żółte z natury są podpuszczkowe więc nie wydaje mi się, żeby jej tam nie było


OdpowiedzCytat
Naja
 Naja
forumowicz
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 26
16/08/2011 10:44 am  

Ma ktoś jakieś wiarygodne źródło jak to jest z tą podpuszczką mikrobiotyczną?
Zawsze myślałam że robiona jest z roślin i grzybów rosnących w lesie, bądź hodowanych tak jak np, pieczarki. Jednak jakiś czas temu na tym forum była dyskusja o tym że podpuszczkę mikrobiotyczną robi się z "psich" grzybów - które nawozi się krwią i odpadkami mięsnymi.


OdpowiedzCytat
gonzek
początkujący
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 9
13/01/2013 11:55 pm  

Ma ktoś jakieś wiarygodne źródło jak to jest z tą podpuszczką mikrobiotyczną?
Zawsze myślałam że robiona jest z roślin i grzybów rosnących w lesie, bądź hodowanych tak jak np, pieczarki. Jednak jakiś czas temu na tym forum była dyskusja o tym że podpuszczkę mikrobiotyczną robi się z "psich" grzybów - które nawozi się krwią i odpadkami mięsnymi.

Dawno się tak nie uśmiałem... nie czytałem tego wątku całego, ale chyba ktoś dla niezłego żartu to napisał, a Ty chyba zbyt mocno wzięłaś to do siebie 😉

Serowarstwem zajmuję się już od dawna i chciałbym kilka rzeczy sprostować.

Podpuszczkę dzielimy na tę naturalną oraz mikrobiologiczną (nie ma czegoś takiego jak "mikrobiotyczna").

Podpuszczka potocznie zwana naturalną, czyli zwierzęca - pochodzi z czwartego żołądka cielaka karmionego mlekiem matki. Zawiera enzym reninę, który koaguluje mleko.

Podpuszczka roślinna to inaczej podpuszczka mikrobiologiczna. Nie zawiera białka zwierzęcego. Podpuszczka mikrobiologiczna to naturalny koagulant wytwarzany przez grzyby Rhizomucor Miehei.
Podpuszczka ta jest pochodzenia wyłącznie roślinnego (jest wegetariańska) i wytwarza się przez fermentację i oczyszczanie grzyba hodowanego w warunkach laboratoryjnych.

I to wszystko na ten temat. 🙂

[edytowane 13/1/2013 przez gonzek]


OdpowiedzCytat
alternative
stały bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 535
14/01/2013 1:54 am  

ostatnio w carrefour trafiłam na ser, który na naklejce na kawałku miał tylko 'kerfurowo' zapisane w skladzie 'podpuszczka'. na wieeeeeelkim kawałku sera miał naklejkę od producenta z 'podpuszczką mikrobiologiczną'. wiec jak jest możliwosc sprawdzenia skladu producenta to trzeba patrzec na to.

poczatki 🙂


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1596
14/01/2013 2:20 pm  

Tańsze sery rzadko mają podpuszczkę odzwierzęcą. Jeżeli chodzi o te nieco droższe, to polecam ser ekologiczny OLMA, jest na podpuszce mikrobiologicznej, kosztuje niecałe 5 zł za 100 gram, bardzo smaczny, do wyboru gouda i eidam (to nie pomyłka w zapisie, tak jest na nim napisane).

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Melpomene
początkujący
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 16
17/01/2013 11:14 pm  

Szukam sera mozzarella bez podpuszczki zwierzęcej. Jaką firmę możecie polecić?

MElpoMEne


OdpowiedzCytat
alternative
stały bywalec
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 535
18/01/2013 2:21 am  

w biedronce tarta jest na mikro ;). 15dag za ok 4zł.

poczatki 🙂


OdpowiedzCytat
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 0
20/01/2013 11:52 am  

CO za różnica czy ser ma podpuszczkę zwierzęcą czy mikrobiologiczną


OdpowiedzCytat
gonzek
początkujący
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 9
20/01/2013 3:23 pm  

CO za różnica czy ser ma podpuszczkę zwierzęcą czy mikrobiologiczną

Dla wegetarian różnica jest znacząca 🙂


OdpowiedzCytat
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 0
22/01/2013 12:08 am  

ale ser to ser, zwierze cierpi czy jesz mięso czy ser

[edytowane 21/1/2013 przez Grzes]


OdpowiedzCytat
VegeNat
świeżaczek
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 2
24/01/2013 11:49 pm  

Sery żółte z Lidla są z podpuszczką mikro 🙂 Wiem, bo nawet moja Mama zadzwoniła i się dowiadywała !


OdpowiedzCytat
Strona 13 / 14 Wstecz Następny
  
Praca