Ma ktoś jakieś wiarygodne źródło jak to jest z tą podpuszczką mikrobiotyczną?
Zawsze myślałam że robiona jest z roślin i grzybów rosnących w lesie, bądź hodowanych tak jak np, pieczarki. Jednak jakiś czas temu na tym forum była dyskusja o tym że podpuszczkę mikrobiotyczną robi się z "psich" grzybów - które nawozi się krwią i odpadkami mięsnymi.
Ma ktoś jakieś wiarygodne źródło jak to jest z tą podpuszczką mikrobiotyczną?
Zawsze myślałam że robiona jest z roślin i grzybów rosnących w lesie, bądź hodowanych tak jak np, pieczarki. Jednak jakiś czas temu na tym forum była dyskusja o tym że podpuszczkę mikrobiotyczną robi się z "psich" grzybów - które nawozi się krwią i odpadkami mięsnymi.
Dawno się tak nie uśmiałem... nie czytałem tego wątku całego, ale chyba ktoś dla niezłego żartu to napisał, a Ty chyba zbyt mocno wzięłaś to do siebie 😉
Serowarstwem zajmuję się już od dawna i chciałbym kilka rzeczy sprostować.
Podpuszczkę dzielimy na tę naturalną oraz mikrobiologiczną (nie ma czegoś takiego jak "mikrobiotyczna").
Podpuszczka potocznie zwana naturalną, czyli zwierzęca - pochodzi z czwartego żołądka cielaka karmionego mlekiem matki. Zawiera enzym reninę, który koaguluje mleko.
Podpuszczka roślinna to inaczej podpuszczka mikrobiologiczna. Nie zawiera białka zwierzęcego. Podpuszczka mikrobiologiczna to naturalny koagulant wytwarzany przez grzyby Rhizomucor Miehei.
Podpuszczka ta jest pochodzenia wyłącznie roślinnego (jest wegetariańska) i wytwarza się przez fermentację i oczyszczanie grzyba hodowanego w warunkach laboratoryjnych.
I to wszystko na ten temat. 🙂
[edytowane 13/1/2013 przez gonzek]
ostatnio w carrefour trafiłam na ser, który na naklejce na kawałku miał tylko 'kerfurowo' zapisane w skladzie 'podpuszczka'. na wieeeeeelkim kawałku sera miał naklejkę od producenta z 'podpuszczką mikrobiologiczną'. wiec jak jest możliwosc sprawdzenia skladu producenta to trzeba patrzec na to.
poczatki 🙂
Tańsze sery rzadko mają podpuszczkę odzwierzęcą. Jeżeli chodzi o te nieco droższe, to polecam ser ekologiczny OLMA, jest na podpuszce mikrobiologicznej, kosztuje niecałe 5 zł za 100 gram, bardzo smaczny, do wyboru gouda i eidam (to nie pomyłka w zapisie, tak jest na nim napisane).
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja