Ze Biblioteki Zielonych Brygad:
[b] WARTOŚCI ODŻYWCZE[/b]
- W TOFU znajduje się wysokiej jakości białko sojowe, zawierające komplet aminokwasów egzogennych i przyswajalne przez nasz organizm w takim samym stopniu, jak białko zawarte w wołowinie i drobiu. TOFU jest więc pełnowartościowym substytutem białka zwierzęcego.
- TOFU jest także cennym uzupełnieniem diety bogatej w produkty pochodzenia zwierzęcego, gdyż ponad 80% znajdującego się w nim tłuszczu roślinnego to korzystne dla organizmu tłuszcze nienasycone, kwas linolowy oraz lecytyna, które zapobiegają odkładaniu się w naczyniach krwionośnych złogów cholesterolowych.
- TOFU jest wspaniałym źródłem wapnia, a także innych soli mineralnych i witamin: soli żelaza, fosforu, potasu, sodu; witamin z grupy B, choliny i witaminy E, tj.
białko 11,0 g
tłuszcz 5,0 g
węglowodany 0,4 g
cholesterol 0,0 g
wapń 146,0 mg
fosfor 105,0 mg
żelazo 1,7 mg
witaminy z grupy B 0,09 mg
wartość energetyczna 90,0 kcal.
[b] TOFU A ZDROWIE[/b]
- TOFU jest niskokaloryczne: 100 g TOFU dostarcza przeciętnie 80-100 kcal.
- TOFU jest produktem naturalnym, nie zawiera żadnych konserwantów. Posiada korzystny dla organizmu odczyn alkaliczny.
- TOFU znajduje zastosowanie także w wielu dietach leczniczych: w chorobach układu krążenia, przy otyłości, cukrzycy i uczuleniu na białko zwierzęce.
ja znalazlam w swoim miescie tylko serek feta. nie pamietam producent,ale z wyglada troche jak pszasztet sojowy. Ten moj tofu nadaje sie w sumie tylko do kanapek, raczej nie da sie z niego wykombinowac czegos innego. a sam, bez pieczywa jest okropny w smaku. Musze poszukac innych rodzaji, ale w Lublinie nie jest o to latwo.
Ser feta i tofu to 2 zupełnie inne historie.
Tofu to serek sojowy, innymi słowy roślinny, natomiast feta to ser uzyskiwany z mleka - zazwyczaj owczego.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja