No własnie mam mały problem...facetka z biologii zadała nam opisac na czym polega reakcja ksantopriteinowa, biuretowa i cystynowa ...no i zonk ;)te dwie pierwsze opisałam ,a cystynową nie ,nie moge znaleźć nigdzie zadnych informacji...pomyslałam ,że może ktoś z was wie o co kaman 😛 Z góry wielkie dzięki za pomoc
google polecam 😉 ot pierwsze, co znalazlem po wpisaniu hasla:
01 - Wykrywanie cysteiny i cystyny. Reakcja cystynowa
Do 1 cm3 roztworu cysteiny lub cystyny w probówce dodać 2 cm3 roztworu NaOH i ogrzewać do wrzenia przez kilka minut. Następ-nie wprowadzić kilka kropel roztworu Pb(CH3COO)2 i ponownie ogrzać. Z roztworu wydziela się brunatno-czarny osad siarczku oło-wiu (II) PbS.
http://www.sciaga.pl/tekst/26520-27-biochemia
http://edukacja.cm.umk.pl/articles.php?id=38&PHPSESSID=e530445c30bda31302c8bc7ea8528900
Asia w googlu wpisać
Reakcje charaktyrestyczne aminokwasów
Przykładowy link:
http://biochigen.slam.katowice.pl/praktikum/011.pdf
Jak się przekonasz są dwie reakcje
Jedna specificzna na cysteinę i cystynę
Druga mniej specificzna
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
:yltype:
[edytowane 20/9/2006 od Jędruś]
Asia można organoleptycznie wyczuwać aminokwasy:
Podobnie od składu aminokwasowego (ale nie tylko) zależy zapach produkowanego jedzenia. Jeśli będziemy ogrzewać glukozę zmieszaną z pojedynczym aminokwasem rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody możemy zaobserwować różne zapachy:
cysteina- po krótkim ogrzewaniu wyczuwa się wyraźny zapach smażonego mięsa, natomiast po dłuższym- smażonej cebuli
metionina- krótkie ogrzewanie powoduje zapach ziemniaków gotowanych w mundurkach
prolina- krótkie ogrzewanie generuje zapach świeżego chleba
glicyna- krótkie ogrzewanie- zapach karmelu
z linku:
http://bioinfo.mol.uj.edu.pl/articles/Zablocka05
Tam widać jak niszcząco działa obróbka termiczna na aminokwasy i inne związki organiczne zawarte w pokarmach.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
hmm..też mam pytanie o zadanie..może nie z biologii..ale liczę na pomoc.Otóż szukałąm w internecie znaczenia słówek..ale nie mogę znaleźć...może ktoś z Was...
Na angielski przetłumaczyć słówka:
pierogi, gołąbki,zsiadłe mleko, kapusta kiszona..Proszę o szybką pomoc..:D
Życie nie jest ani lepsze ani gorsze od naszych marzeń...Jest po prostu inne..
OO...diękujęCi bardzo:D!!!W ogóle znacie jakiś dobry słownik ang.pol. biologiczny:D??Bo mam w szqłce biologię, chemię i matmę po ang.i czasem zadanko ciężko przetłumaczyć..:D
Ale bardzo Ci dziękuję Dżakonda:D!
Hmm...Sauerkraut..to brzmi bardziej jak po niemiecku:D...ale co ja tam wiem..:D
A moze znacie jeszcze jakieś inne typowe dla polskiej kuchni dania:)?Po ang.:DI nie jakieśwymyślne:).Bo mam jeszcze gulasz, kaszankę..i nie wime co dalej..:D
[edytowane 24/9/2006 od Wiejka]
Życie nie jest ani lepsze ani gorsze od naszych marzeń...Jest po prostu inne..
A może ktoś zna jakąś dobra stronke biologiczną? Coż w rodzaju podrecznika do biologi na necie. Zeby w zadaniachz biologi pomagało i moze do matury przygotowało:D
do maturki mam cały zestaw knig 😉 polecam taką zieloną - VADEMECUM MATURZYSTY BIOLOGIA Marzeny Popielarskiej wyd. zielona sowa.
Ja jednak uważam, że nie ma to jak uczyć się z książek, a net jako wypełnienie ewentualnych luk 😉
pozdrawiam
Anchesenamon
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja