A ja właśnie dzisiaj rano robiłam sobie morfologię.
Poproszę o drobną pomoc, bo mam poniżej normy:
HCT - 34,6% (norma 37-47%)
RDW - 15,3% (norma 11,5 - 14,5%)
MCV - 80,6 fL (norma 81-99 fL)
Tak poza tym, to reszta chyba w normie, choć bliżej dolnej granicy.
HGB - 11,6 (norma 11,5 - 16,0)
RBC - 4,29
MCH - 27 (norma 27 - 31 pg)
MCHC - 33,5 g/dl (norma 33 - 37)
PLT - 371 K/uL
MPV - 7,20 fL
PCT - 267%
PDW - 16,9 10 (GSD)
Nie wydaje mi się by były to drastyczne i groźne odchylenia (mogę się oczywiście mylić).
Czy wystarczy herbatka z pokrzywy, natka pietruszki i więcej strączków?
Wyniki nie sa jakies specjalne zle, medycyna to nie matematyka, okreslilbym je na granicy dolnej normy. Aczkolwiek sadzac po objetosci erytrocytow masz lekkie braki zelaza i stad takie graniczne wyniki ale niekoniecznie poziom zelaza bedzie obnizony, bardziej moze TIBC, ale w twoim wypadku warto pomyslec o suplemntacji przez jakis czas preparatów zawierajcych zelazo (mysle o lekach zlozonych z tzw. OTC tzn bez recepturowych ale zawierajcych zelazo, niekoniecznie typowych preparatow zelaza. (klasyczne preparaty zelaza tez mozna rozwazyc, ale nie za dlugo i warto wczesniej zrobic poziom Fe czy jest obnizony). Generalnie te wyniki nie sa zle, gdyby byly to wartaloby zrobic diagnostyke wieksza (ginekolog, USG, gastroskopia ....) w twoim przypadku nie ma to na stan dzisiejszy potrzeby.
Pozdrawiam
Adam
[edytowane 9/4/2009 przez adamrozew]
Ja robie badania razem z mama, bo ona ma zbyt malo krwi. Miesozerna mama cierpiaca na niedokrwistosc i wege-corka z badaniami bez zarzutu:D Nawiasem, mam nadzieje ze u mamy w koncu bedzie ok...:)
Usmiechaj sie, kiedy tylko mozesz. To najlepsze lekarstwo na wszystko:)
Witajcie,
ja robię badania średnio raz na półtora roku.. wyniki mam bardzo dobre - zwłaszcza hemoglobina na poziomie 13,9 !
Wydaje mi się, że badania krwi tzreba robić częściej w początkach wege diety - ja na przykład pomimo skromnej ilości mięsa spożywanej dawno temu, po rezygnacji z mięsa miałam anemię i ogromne problemy z wchłanianiem minerałów i witamin. Kobiety do 17,18 roku życia powinny wyjątkowo o siebie dbać.. wtedy badania bardziej są potrzebne by utrzymywać wszystko na zdrowym i bezpiecznym poziomie.
Kto z Was np. stosuje suplementy WegeVit np wit. b12 ?
a takie pytanie..
czy bierzecie różnorodne suplementy diety?
drugie pytanie dla oddających krew a zażywających suplementy diety... nikt w PCK nie zabraniał Wam oddawania krwi ze względu na zażywane suplementy?
Ja w poznaniu spotkałam się z tym już kilkukrotnie i kompletnie nei rozumiem tego DLACZEGO NIE?
A ja sobie robiłam badanie krwi rok temu. Dla siebie i dla mamy(!). Obawiałam się że mam zbyt niski poziom żelaza. Tak długo mi o tym mówiła, że sama w końcu zaczęłam w to wierzyć. Wbiłam sobie do głowy, że mam anemię, często bolała mnie głowa, myślałam że wyniki będą źle. Tymczasem okazały się wzorcowe. Lekarz powiedział, że jestem zdrowa jak koń, a poziom żelaza wynosił 129 (norma jest od 50 do 150). Mając wyniki w ręku, samopoczucie diametralnie wzrosło w górę, a i głowa przestała boleć 🙂 😀
[quote Iza87] Ja dzisiaj odebrałam wyniki m.in B12 (morfologia, magnez i żelazo ok) i mam 192 pg/ml, gdzie norma jest 193-982. Dodam, że jestem lakto-ovo i chciałabym się dowiedzieć czy przy takim poziomi powinnam zastosować suplementację czy lekka modyfikacja diety wystarczy?
Witam Iza87
Bardzo niskie poziomy B12. Pomyśl o suplementacji. Zobacz wątek o B12.
Po 2 miesiącach regularnej suplementacji z B12 zrób sobie test na jej poziomy.
Najlepsze poziomy to 350-450 pg/mL osocza
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja