Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pyłek kwiatowy dla wegetarian  

  RSS

Noctua
świeżaczek
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 4
08/05/2010 1:08 am  

Witam serdecznie 🙂 Wegetarianką jestem dopiero od miesiąca, więc to forum jest dla mnie skarbnicą wiedzy :)) Jednakże przeglądając ten dział, nie natknęłam się na info o pyłku kwiatowym, który jest bardzo cenny :)) Sądzę, że przyjmując go regularnie można spokojnie darować sobie wszelkie sztuczne suplementy :)) Pyłek m.in. ratuje przed anemią, zawiera witaminę B12 (tego nie jestem na 100% pewna, ale może Jędruś się wypowie:))
Do poczytania polecam też link: http://www.laboratoriumurody.pl/forum/pylek-pszczeli,t377.html
Pozdrawiam.


OdpowiedzCytat
Noctua
świeżaczek
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 4
08/05/2010 1:22 am  

Dopiero teraz zauważyłam, że w tym linku jest mowa o testowaniu pyłku na zwierzętach, więc wybrałam niefortunnie :(, ale ja używam po prostu pyłek bezpośrednio zakupiony od pszczelarzy w słoiczku.


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 849
13/05/2010 3:56 am  

Pyłek kwiatowy jako taki nie zawiera witaminy B12.
Natomiast produkt fermentacji pyłku kwiatowego t.j. pierzga podobno tak, ale ile tej B12 i czy to jest pewne źródło B12 nie wiem. Nie zrobiono testu na obniżanie poziomów MetyloMalonylu (MMA) złoty test na B12.
Zatem jest to niewiarygodne źródło witaminy B12.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pierzga
Pierzga - substancja, która powstaje w wyniku fermentacji obnóża. Jest naturalnie przetworzonym przez pszczoły pyłkiem kwiatowym, który dodatkowo został wzbogacony wydzielinami organizmów pszczół, dzięki czemu ma silniejsze działanie na organizm ludzki niż sam pyłek. Pierzga jest kalorycznym i zawierającym witaminy i inne składniki odżywcze pokarmem młodych pszczół. Najważniejsze witaminy w niej występujące to witamina A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, H, M, P, PP[potrzebne źródło]. Główne mikroelementy występujące w pierzdze to potas, magnez, wapń, miedź, żelazo, krzem, siarka, chlor i mangan[potrzebne źródło].

Dzięki wysokim wartościom odżywczym i właściwościom antybakteryjnym wpływa na wzmocnienie reakcji odpornościowych organizmu człowieka[potrzebne źródło]. Z powodu swoich właściwości szczególnie zaleca się spożywanie pierzgi w stanach anemii, osłabienia psychicznego i fizycznego, w osłabieniu wzroku[potrzebne źródło]. Najlepiej działanie pierzgi można zaobserwować u dzieci i osób w starszym wieku.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:


OdpowiedzCytat
  
Praca