Koniareczko gdzie Ty takie filmy oglądasz. Chyba nie w telewizji bo ja nigdy wymienionych przez Ciebie filmów w telewizji nie widziałem. Może masz te filmy na płytach DVD. Czy tak? 🙂
Zdobywać majątek za cenę zdrowia znaczy to samo co odciąć sobie nogi by kupić za nie parę butów.
uch więc będzie to "chicago", niemal wszystkie odcinki "Z archiwum X" "Forest Gump", 'Azyl" i Simpsonowie 😉
Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury. Albert Einstein
http://delicious.blog.pl/ - zapraszam na mojego bloga kulinarnego 😀 wiem że trochę mało ale założy
Stanleya Kubricka najbardziej mi się podobało "Lśnienie" jak dla mnie niesamowity horror, może nawet najlepszy jaki widziałem i to bez żadnego efektu specjalnego,
Prawie wszystkie moje ulubione filmy mają już trochę lat, najstarszy to chyba:
"Dobry, zły i brzydki" świetny western, produkcji bodajże włoskiej z lat 60-tych
"Mały wielki człowiek" western i coś w rodzaju tragikomedii w jednym, też chyba z lat 60tych 😉
"Czas Apokalipsy" psychologiczny dramat wojenny o wojnie w wietnamie na podstawie "Jądra ciemności" Najlepszy antywojenny film wojenny i najlepszy film jaki widziałem w życiu, ogląda się za każdym razem bardzo dobrze.
Poza tym jeszcze "Into the wild" film całkiem nowy, dla niektórych strasznie nudny ;]
Z polskich nic nie dodam, mimo że niektóre były świetne, to do tych powyżej jeszcze trochę im brakuje...
Pozdrawiam
Edit:
Byłbym zapomniał o "Psychozie" Hitchcocka wbił w fotel mimo że ma już chyba 48 latek i jest czarno - biały ;]
[edytowane 18/5/2008 przez t0omaszek]
[edytowane 18/5/2008 przez t0omaszek]
"Stanleya Kubricka najbardziej mi się podobało "Lśnienie" jak dla mnie niesamowity horror, może nawet najlepszy jaki widziałem i to bez żadnego efektu specjalnego" , tak ten film na prawdę warto zobaczyć, moja mama czytała książkę, na podstawie której powstała ta ekranizacja, podobno jeszcze lepsza- jak znajdę czas to przeczytam.
zakochany bez pamięci, lot nad kukułczym gniazdem, irreversible, babel, deszcz, dzieci niebios, dzieci psy, katedra, memento,symetria i parę parę innych..
Ludzie nie mają czasu. Kupują w sklepach rzeczy gotowe. A ponieważ nie ma magazynów z przyjaciółmi, więc ludzie nie mają przyjaciół. Jeśli chcesz mieć przyjaciela, oswój mnie.
Po pierwsze reżyser do którego mam sentyment po amorres perrso (swoją drogą- cudo)!)
możliwe że wydaje Ci się prosty jak cep ( choć cep wbrew pozorom jest bardziej skomplikowany niż nam się wydaje 😉 ) ja odebrałam to tak, jak wskazuje tytuł. dzisiejszy świat jest globalna wioską, jest takim miejscem budowy babelu- budowy teraźniejszości. i tak jak w mitologii nie potrafimy się porozumieć. prędzej już porozumie się japoński turysta sprzedający strzelbę ( mają wspólny kod komunikacyjny - pieniądz) niż japoński ojciec z japońską córka najśmieszniejsze jest to że żyjemy dzięki łatwiejszym podróżom blisko siebie, wiele kultur , języków - a mimo to nie umiemy się dogadać. i tak jak elementem która łączy te układanki jest strzelba która łączy te historie, tak możliwe że właśnie w tej chwili robisz coś co wpływa na inna nację, ale nie będziesz potrafiła się z nimi porozumieć.
troszkę podobna sytuacja niezrozumienia była w crash, ale tam reżyser zahaczył o inne ważne tematy, ale nie będę się na ich temat rozkręcać , , bo nie tego dotyczyło pytanie.
części moim znajomym również się nie spodobał, ale oni poszli do kina ze względu na Brada Pitta, więc nastawili się na inny rodzaj filmu- na taki na jaki akurat ja nie chodzę, i dla mnie ta postać była raczej odstraszająca. ale reżyser zwyciężył.
pozdrawiam
Ludzie nie mają czasu. Kupują w sklepach rzeczy gotowe. A ponieważ nie ma magazynów z przyjaciółmi, więc ludzie nie mają przyjaciół. Jeśli chcesz mieć przyjaciela, oswój mnie.
The Hooligans 😉
Rany! Świetny film!
6 zmysł...
Jestem Legendą
Fajna też była Mgła, ale nie ta taka z ludźmi którzy mieli trąd, tylko ostatnio znalazłam jakąś (to horror był) o takim jakby mutancie, takim wielkim pająku. Podobał mi się. Chcoiaż koniec mnie zdziwił, był taki... no inny. Innego końca się spodziewałam.
Ta Mgła była na podstawie książki Stephena Kinga. U niego koniec zawsze jest zaskakujący:) i właściwie nigdy nie kończy się słowami "i żyli długo i szczęśliwie".
Żadna prawda nie wydaje mi się bardziej oczywista niż ta, że zwierzęta potrafią myśleć i odczuwać tak jak ludzie
Kabaret
Podwojne zycie Weroniki
Odyseja 2001
Zmierzch bogów
Czekolada
Jaśminum
Lśnienie
7 samuraji
Zaklinacz koni
Lista Schindlera
Niebieski
Czerwony
8 kobiet
Pianista
Tanczac w ciemnosciach
Angielski pacjent
Mucholland drive
Pokoj z widokiem na morze
Pod osłoną nieba
Nie wiem ktory najlepszy, wszystko zalezy od nastroju, pewno bede na biezaco uzupelniał, czasami pamietam film a nie pamietam tytulu na ten moment, oczywiscie ta lista nie jest kompletna
[edytowane 29/6/2008 przez adamrozew]
[edytowane 29/6/2008 przez adamrozew]
[edytowane 30/6/2008 przez adamrozew]
[b] Piękny umyśł [b]
[b] Tylko mnie kochaj [b]
[b] Dzisiaj 13 jutro 30 [b] (bardzo fajny film oglądałam już z 50razy 😀 )
[b] Damsko-męska rzecz[/b] (albo odwrotnie Męsko-damska rzecz)-świetny film, zakochałam się w nim niestety dane mi było oglądać tylko raz w kinie 🙁
Dirty Dancing 2
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja