juz prawie zrezygnowalem z przetworow mlecznych
i pytanie:
1. skad wziac bakterie ktore sa w jogurtach, maslankach itd niezbedne dla prawidlowego funkcjonowania jelit
2. jakies bogate zrodlo Ca i wit ADEK
a jajka kupuje od kur z chowu sciolkowego, maja cyfre 2 na skorupce na poczatku numeru serii
gdzie mozna dostac jakies jajka z cyferka 1 lub 0 ?????????????????
zesraj sie a nie daj sie
Co do barkterii, dobra jest kiszona kapusta. Bogate źródło wapnia (więcej niż w mleku) to sezam, a także warzywa, np. brokuły. Witamina A najlepsza jest w marchewce. A dokładniej prowitamina - dlatego trzeba dodać odrobinę tłuszczu, żeby ją przyswoić. Ale na pewno ktoś Ci tu udzieli bardziej treściwych informacji 🙂
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Też nie jem nabiału...
jeśłi chodzi o wapń:jadam mielony sezam,groszek,kukurydza,soczewica-i inne warzywa też mają sporo wapnia.Ostatnio dodaję tez do płatków mleko sojowe wzbogacane wapniem,poza tym wody mineralne też zawierają Ca+.
Co do wit A-jem codziennie marchewkę,a do tego np kilka kropel oleju albo orzechy-żeby witamina rozpuściła się w tłuszczu.
Oprócz tego dużo owoców,warzyw,jak mi nudno podjadam rodzynki,daktyle...
A B12 suplementuję w postaci wodnego roztworu.
Mam pytanie do Alias - o co chodzi z tymi jajkami (z numerami serii)?
znalazlem to kiedys wsrod tutejszych linkow, trzeba patrzyc na ciag liczb wybitych na jajku i kupowac jesli sie zaczyna od 0 lub 1 lub 2 bo wtedy kury zyja w dobrych warunkach
numer 3 oznacza ze sa to kury z fermy przemyslowej gdzie zyje po piec ptakow w malej klatce, potem je morduja na mieso, ot taka machina smierci i cierpienia
ja znalazlem jajka znumerem 2 , nazywja sie " luksusowe" i kosztuja jakas 1 zl na paczce wiecej od innych
najlepsze sa ja jajka z zero na poczatku
hmm, pewnie na jarmarku/bazarze maja jajka od kur biegajacych sobie luzem po podworku ale w warszawie o takie trudno :/
mleko od krowy ktorej sie zyje dobrze tez wydaje mi sie etyczne, ale skad takie wziac , eh, minusy zycia w wielkim miescie
[edytowane 24/11/2006 od alias]
zesraj sie a nie daj sie
Alias, jeżeli chodzi o W-wę to "zerówki" widziałem w sklepie Żółty Cesarz.
[url] http://www.wegetarianski.pl/cesarz/index.html[/url]
Oczywiście są droższe od sklepowych "trójek". Kosztują około 6 zł / 10 szt.
[edytowane 25/11/2006 od Admin]
Dobre źródła wapnia (w mg/100g):
tofu (500), suszone figi (300), migdały (230), orzechy laskowe (225), pistacje (130), słonacznik (100), natka (200), jarmuz (155), cieciorka (110), brokuł (113), pokrzywa (190), amarantus (214)
...i tak mozna by wymieniać, wapń jest w wielu produktach roślinnych, kaszach, orzechach; i bzdura jest że trzeba pic to pół litra mleka, człowiek tego nie potrzebuje, nie jest cielakiem- wręcz przeciwnie, mleko nam szkodzi.
Witaminę A zawieraja np jajka, a prowitaminę- warzywa żółte (marchew, dynia) i zielone (szpinak, brokuł), z owoców sporo mają morele.
Prowitamine D- ergosterol- zawieraja grzyby (także zwykłe pieczarki); pod wpływem słońca przechodzi we właściwą wit D. Poza tym inna forma prowitaminy D tworzy sie w organizmie w wątrobie (z przemian cholesterolu) i tez jest przez promienie UV przeksztasłcana do czynnej postaci- D3.
źródła wit E: kiełki pszenicy, oleje roślinne, orzechy, migdały, brokuły, pestki dyni, słonecznik
Wit K jest wytwarzana przez bakterie jelitowe, poza tym dostarczana z pokarmem takim jak: jarmuż, szpinak, rukiew wodna, brokuły, kapusta, sałata, groch.
Co do jajek 2: owszem kury nie siedza w klatkach, natomiast ich zywienie raczej nie odbiega od tego dla kur bateryjnych; tak samo mamy więc jajk od kur faszerowanych hormonami, lekami, antybiotykami, stymulatorami nieśności etc :casstet:
Witam ! Mam pytanie, co do negatywnych objawów przechodzenia na weganizm. Moja mama obecnie od paru dni (wszystkożerna) przeszła na dietę wegańską . Niestety, pewnie jest to jej zmiana krótkotrwała. Ja sama jestem weganką od 3 lat, ale nie miałam żadnych negatywnych objawów przy przechodzeniu, zrobiłam to z dnia na dzień, tyle że wcześniej byłam 10 ;at wegetarianką. Mimo, że przyznam się że niezbyt wierzę w silną motywację mojej mamy, to pragnęłabym żeby później nie rozpowiadała swoim koleżankom, jak to źle się czuła na tej diecie wegańskiej 😉 .Czy wiecie, jak zniwelować negatywne objawy ? Co powinna jeść ? Czytałam coś o kiszonkach, czy faktycznie one mogą złagodzić te dziwne stany ?
Czytałam o tym . Niestety, nie znam takich przypadków z autopsji, które by potwierdzały że jest to możliwe..
Dzwoniła mi, że ogólnie cieszy się bo schudła aż 3 kg od czwartku (co wydaje mi się jednak lekką przesadą), ale momentami boi się że zemdleje, bo trochę jakby słabo się czuje. Nie wiem, czy to jest kwestia psychiki, czy ogólnie mało je nawet owoców i warzyw teraz. Muszę wszystko dokładnie się dowiedzieć, gdy tylko dzisiaj się z nią zobaczę. Wydaje mi się, że tak czy siak to do 2 -óch tygodni powinna poczuć się lepiej ( skoro widać wtedy efekty zdrowotne tej diety), o czym mowa jest w wykładzie dr. Gregera http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=InjHCKmpBpo .
Hmmm, może powinna jeść więcej strączkowych? Organizm może buntować się przeciwko małym dawkom, zwłaszcza w pierwszym okresie, skoro przyzwyczajony jest do wysokich dawek.
Nie sądzę jednak, żeby po paru dniach można było zemdleć.
Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce
Też tak pomyślałam. No nic, zobaczymy. Jak na razie zaleciłam jej, aby sobie kupiła kapustę kiszoną. http://jejzdrowie.pl/kiszonki-dlaczego-sa-zdrowe
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja