A ja dzisiaj jadłam szpinak z pieczarkami+por+duża ilość ziół+szczypta imbiru podane z makaronem orkiszowym a do tego surówka z czerwonej kapusty.
Jutro planuję fritatę na ciepło.
http://www.smakimprezy.pl/2008/02/01/fritata-lub-jak-kto-woli-frittata-wersja-obiadowa-lunchowa-i-imprezowa-bo-koreczkowa/ tylko, że tutaj brakuje przypraw. W moim wydaniu to pewnie będzie papryka, oregano, sól i pieprz.
[edytowane 30/12/2010 przez Bellis_perennis]
http://puszka.pl/przepis/3796-spaghetti_cebulowe_ze_smietana.html
jak zawsze puszka;) coraz częściej z niej korzystam i z innych stron już praktycznie nie. Jedyną zmianą jaką poczyniłam to dodałam pieczarki drobno pokrojone 🙂
Wygląda apetycznie i na pewno super smakuje, tylko żeby nie ta śmietana i masło 🙁
Blueberry masło możesz sobie odpuścić, bo służy jako tłuszcz do smażenia. Zastąpisz z powodzeniem olejami - rzepakowym, słonecznikowym. Ze śmietaną gorzej bo wyjściem jest śmietana / jogurt sojowy, które mogą być trudno dostępne lub drogie (nie mam doświadczenia z produktami tego typu). Możesz poeksperymentować z mlekiem kokosowym (będzie inaczej smakowało mówię z góry, bo mleko koko ma mdławy smak, więc trzeba doprawić) lub zrobić sos soczewicowy. Też pyszne. Jutro (tzn. już dzisiaj tylko później 😉 ) właśnie będę coś takiego pichcił. Makaron z sosem soczewicowym, plus cebulka, papryka, jakieś przyprawy. Cud miód :D. Przepis jest u mnie na blogu: http://kuchniaww.blogspot.com/2009/12/makaron-z-sosem-soczewicowym.html (z tym że bez fasoli i jogurtu bo to stary przepis).
Jeszcze mi się taki pomysł narodził: mleko np. sojowe ze ze zmiksowanym surowym ziemniakiem, które trzeba zagotować lub już ugotowanym (ew. w większej ilości). Ziemniaki używa się do zagęszczania więc będzie taka "śmietana" ;). Powodzenia
[edytowane 1/1/2011 przez bułek]
Babka ziemniaczana: http://puszka.pl/przepis/5673-babka_ziemniaczana_z_pieczarkami.html
tym razem wersja bez pieczarek, a sos pomidorowy (aczkolwiek z pieczarkowym jest lepsze moim zdaniem), do tego surówki.
Od kilku dni planuję zjeść pycha zupkę soczewicową z pobliskiego Green Way'a, może to dziś, może to ten dzień, w którym zrealizuję swoje pragnienie zaspokajając przy tym swoją wielką potrzebę zjedzenia jej:P
PS. polecam warzywa na patelnię po grecku i po włosku (450 g) z Biedronki za niecałe 3 pln, w środku znajduje się saszetka z ziołami (jednak zawsze można przyprawić warzywka po swojemu, własnymi naturalnymi ziołami, własną nieograniczoną fantazyjną kompozycją).
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja