Co stosujecie zamiast cukru?.Jako, że musiałam odstawić cukier całkowicie ze względów zdrowotnych, zaczęłam poszukiwać jego zamienników i ku mojemu zadowoleniu jest sporo alternatyw dla cukru.M.in. stewia-najsłodsza roślina świata, Ksylitol-cukier brzozowy, Agawa, miodem też niektórzy słodzą, fruktozą, glukozą..itd.
Ja obecnie praktycznie nie piję herbaty,żebym musiała słodzić,ale jeśli już ją piję, to gorzka mi nie smakuje i wówczas używam syropu z agawy, jest przepyszny, ma konsystencję lejącego miodu i taki tez kolor.Agawa jest słodziuteńka i nie zmienia smaku herbaty, natomiast stewia jednak ingeruje w smak i zmienia go w dość nieznacznym stopniu,ale jednak.
Ja zupełnie odstawiłam cukier;) o białym mowy nie ma. herbatek piję dużo, ale głównie zielone, czerwone, białe. takie, których nie muszę słodzić. Jeżeli chodzi o żywność, wyeliminowałam słodycze z mojej diety;). Jakiś czas temu przepadałam za cukrem brzozowym, jest godny polecenia. niestety nie wszędzie dostępny;/ A kawa z miodem jest przepyszna;)
Jaki napój byście wybrali: ryżowo-waniliowy czy sojowo-waniliowy? Ten drugi jest dosładzany, ale finalnie ma mniej cukru prostego w 100 gramach.
Dołączam wartości odżywcze obydwu:
http://sklep.rossnet.pl/Produkt/Enerbio-napoj-ryzowy-o-smaku-waniliowym-1-l,118729,4832,5563
Na rzecz sojowego przemawia zawartośc białka, no i chyba smak- jest słodsze i bardziej waniliowe :).
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Ja przeważnie używam do zbożowych budyniów (przy żadnym już nie dosładzam), no i do kakao (w przypadku sojowego już nie słodzę).
Jeden kartonik w przypadku budyniu mam na trzy razy, jak piję kakao to na dwa (lubię dużo na raz, a przede wszystkim mam ulubiony kubek w pojemności 500 ml 😉 ).
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
ja też odstawiłam cukier już ponad rok temu 🙂 na początku nie było łatwo, ale po kilku tygodniach się przyzwyczaiłam. teraz odnoszę wrażenie, że wszystko, co zostało choćby minimalnie posłodzone jest dla mnie strasznie słodkie. niemniej jednak, kiedy już muszę słodzić to używam stewii. mam to szczęście, że moja kuzynka pracuje w sklepiku z produktami eko i przynosi mi stweię, gdy tylko jej potrzebuję. Słyszałam też, że można ją bez problemu kupić w sieci marketów mila, ale nie sprawdziłam tego osobiście 🙁
słyszałam ostatnio, że można używać do słodzenia (szczególnie deserów) melasy z trzciny cukrowej, ale jeszcze nie udało mi się jej wypróbować. Czy ktoś używał może melasy i zechciałby podzielić się swoją opinią na ten temat?
OlkaM
A czy próbował ktoś cukru kokosowego? Jak smakuje? Trochę drogi, więc najpierw chciałabym poznać opinie.
O, i jeszcze proszę o opinie na temat ksylitolu. Na stewie jednak się nie skuszę, słyszałam wiele różnych opinii, a chcę czegoś zupełnie neutralnego w smaku (głównie do słodzenia kakao na mleka sojowym, herbat nie słodzę).
[edytowane 1/6/2016 od hipiska]
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja