Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Ryż  

Strona 2 / 3 Wstecz Następny
  RSS

saimaa-lake
bywalec
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 150
29/08/2006 3:17 pm  

Amerykanie uznali, że ryż powoduje niepłodność.

Co tłumaczy niską populację w Chinach.

🙂 😀 😀 😀

On a steady diet of soda pop and Ritalin.


OdpowiedzCytat
Lenka5
rozmówca
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 83
29/08/2006 8:41 pm  

Hm to jednak ryz dziki a brazowy to dwa inne? Bo ja czytalam artykul, ze ryz dziki to inaczej brazowy... ehh hehe


OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 606
29/08/2006 8:51 pm  

Ryż dziki to w rzeczywistości wodna trawa rosnąca na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady. Indianie słusznie wybrali właśnie ryż dziki, doceniając jego niezwykłe właściwości odżywcze. Ryż dziki zawiera bardzo dużo białka, niewiele tłuszczu, jest bogatym źródłem potasu, fosforu i witamin z grupy B.

obrazek 🙂

RYŻ NATURALNY, często nazywany ryżem brązowym, jest obłuszczonym ziarnem ryżu. Stąd też jest uważany za najwartościowszą z odmian ryżu. Jego jasnobrązowy kolor jest spowodowany obecnością kilku warstw otrąb, bogatych w minerały i witaminy (szczególnie grupy B). Gotuje się go dłużej, a po ugotowaniu jest twardszy od ryżu białego i odznacza się swoistym, lekko orzechowym smakiem.

A cytaty ze str. http://www.sonko.com.pl/produkty.html

[edytowane 29/8/2006 od katrinko]


OdpowiedzCytat
Lenka5
rozmówca
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 83
31/08/2006 3:16 pm  

Aha dzieki =D


OdpowiedzCytat
Borys
początkujący
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 15
01/09/2006 7:56 pm  

przed chwilą czytałam sobie o dietach dla konkretnych grup krwi i np ja nie powinnam spożywać ani węglowodanów ani fasoli, bo zwalniają mój metabolizm i myślę sobie, że coś w tym chyba jest...

Nie wierz w żadne cudowne "djety" a zwłaszcza zapomnij o djecie dla grup krwi.
Najlepszym odżywianiem jest jak najbardziej urozmaicone jedzenie wegetariańskie 😎
A ryż jest OK!

http://weg.fora.pl


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 1385
02/09/2006 12:30 am  

Amerykanie uznali, że ryż powoduje niepłodność.

Co tłumaczy niską populację w Chinach.

🙂 😀 😀 😀

😮 ryż w Chinach niepłodnośc?A nie przypadkiem polityka państwa,które zabrania więcej niż jednego dziecka. Jak matka dowiaduje się,że w jej łonie jest dziewczynka to często decyduje się na aborcję, bo wolałaby chłopca(ona lub tez mąż,rodzina pod których jest presją).

a co do ryżu-to bardzo go lubię-jabłkami, warzywami, brązowy, biały...MNIAM


OdpowiedzCytat
IZQ
 IZQ
forumowicz
Dołączył: 18 lat  temu
Posty: 48
02/09/2006 12:54 pm  

slyszłam że jest niedobry ponieważ zawiera duże IG,ale to w sumie ważne dla tych co wierzą w te indeksy glikemiczne... bo jeżeli w nie wierzyć to należałoby wieeeeelu rzeczy (dobrych)unikać... 😮 🙂


OdpowiedzCytat
Denis
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 110
29/07/2007 12:48 pm  

ja bardzo lubie ryz. A ze jest w nim cos nie zdrowego ??? obiło mi sie o uszy ze tak !!! ale sie tym tak bardzo nie przejmuje .... 😀

Dlaczego Bóg pozwala na tak wiele krzywd? Ponieważ dał nam wolną wolę !!!


OdpowiedzCytat
Anulka7
forumowicz
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 46
03/08/2007 6:41 pm  

ryz brazowy jest bardzo wartosciowy i smaczny; stanowi ponadto podstawe diety makrobiotycznej 🙂


OdpowiedzCytat
Wege-mewka
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 235
19/09/2007 9:25 pm  

Ja tam lubie ryż. 🙂 Brazowego jeszcze nie jadłam, moze kiedyś spróbuje. 🙂 Polecm ryż z warzywami. 🙂

PS. Tak wogóle to odkopuję ten temat. 🙂


OdpowiedzCytat
Kociaczek
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 168
19/09/2007 9:59 pm  

Ja tam lubie ryż. Brazowego jeszcze nie jadłam, moze kiedyś spróbuje.

Spróbuj koniecznie 😉 A najlepiej staraj się jak najczęściej jeść go zamiast ryżu białego. Biały, oczyszczony ryż to w zasadzie sama skrobia, pozbawiona błonnika i witamin, które w ziarnach są głównie tuż pod skórką. To samo dotyczy białego pieczywa, makaronu, czy kaszy manny.

Nie jestem też zwolenniczką gotowania ryżu w torebkach. Z wodą po gotowaniu wylewa się składniki odżywcze, a w zamian dostaje się przyprawę w postaci plastiku z woreczka :/. Ryż i kasze najlepiej gotować w małej ilości wody, aby nie było konieczności jej wylewania (trzeba zaglądać do garnka w trakcie i, w razie potrzeby, dolewać jej po trochu 😉 ). Wtedy są najsmaczniejsze i najzdrowsze 😎


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
19/09/2007 10:17 pm  

Trzeba pilnować, żeby się nie przypalił, mi to nie pasuje 🙂

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 849
20/09/2007 4:37 am  

Lily zapomniałaś o parowaniu ryżu.
Tutaj jest sprzęt opis, idealne rozwiązanie ryż się nie przypala.
http://balcer.wordpress.com/2007/03/15/micha-ryzu-codziennie/

Parownik do ryżu (na alegro można kupić znacznie taniej):
http://tonkin.pl/catalog/product_info.php?cPath=4&products_id=1156
Ciśnieniowe gotowanie na parze
http://www.miele.pl/i.php?i=1096

Warto ryż brązowy namoczyć 24 godziny w lodówce (większe ilości).

Mój przepis na brązowy ryż witariański:
Moczenie brązowego ryżu 24 godziny w lodówce (po moczeniu można przechowywać do 7 dni, nie ma sprawy).

Wsypujemy ryż do blendera zalewamy wodą i miksujemy najpierw na małych obrotach później na dużych.
Odcedzamy ryż i czynność blendowania powtarzamy.
Wychodzi z tego mleczko ryżowe które można zmiksować z owocami np. jabłka, banany do smaku i koloru zależy od inwencji.
Mleczko owocowo-ryżowe podgrzewamy na wolnym ogniu do 40 stopni, odstawiamy przykrywamy ręcznikiem tak pozostaje ok 10 minut (inkubacja).
Gotowe.

Podobnie robię z podkiełkowanymi nasionami.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:

[edytowane 20/9/2007 przez Jędruś]


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
20/09/2007 5:59 pm  

Na razie musi mi wystarczyć zwykły garnek.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Natasha
stały bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 513
20/09/2007 9:32 pm  

ja też lubię ryż, ja z rezztą lubie prawie wszystko, czego by na talerz nie dali (z wyjątkiem mięsa, oczywiście) to ja to zjem 😀 brązowego ryżu nie jadłam jeszcze, ale już od pewnego czasu korci mnie żeby żeby taki zakupić 😉 wygląda na to że się w końcu jednak skusze 😉

Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury. Albert Einstein

http://delicious.blog.pl/ - zapraszam na mojego bloga kulinarnego 😀 wiem że trochę mało ale założy


OdpowiedzCytat
Strona 2 / 3 Wstecz Następny
  
Praca