Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Oliwki  

Strona 1 / 2 Następny
  RSS

waszakicia
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 606
02/07/2007 12:03 am  

Niektórzy ludzie potrafią jeść oliwki garściami.
a mi ledwo przechodzą przez gardło.
Ma ktoś jakiś pomysł co dobrego można z nich zrobić?


OdpowiedzCytat
plateau
forumowicz
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 29
02/07/2007 12:40 am  

Kiedyś oliwek nienawidziłam, teraz też potrafię jeść garściami, uwielbiam. 😀 Jakoś tak się do nich przeonałam po pewnym czasie.
Moim nieoliwkożernym znajomym smakują np. różne sałatki z oliwkami, np.: oliwki, kapusta pekińska, papryka, pomidory, ogórki kiszone i ser feta / tofu.
Oliwki zawsze jadłam też np. do kolacji z winem.


OdpowiedzCytat
ptakbezglowy
bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 457
02/07/2007 1:15 am  

mmm oliwki...

proponuję tak: tofu sałatkowe, oliwki pokrojone wedle uznania, sezam (duużo prażonego), oliwa z oliwek (obficie), przyprawy (np sól, pieprz ziołowy, może być curry, musztarda). wymnieszać. na kanapkę lub z miseczki. w sumie to danie to jest jeszcze w poiwjakach.

najlepsze do tego byłyby ciemne, pomarszczone. choć te hiszpańskie ze słoiczka rónież się nadzadzą. :]

[edytowane 1/7/2007 przez ptakbezglowy]


OdpowiedzCytat
owle
 owle
forumowicz
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 42
28/08/2007 1:38 pm  

a ktoś wie może co to za składniki są glukonian żelazawy i kwas mlekowy, jakiego pochodzenia? i jeszcze jakieś inne dziwne składniki widziałam, ale nie pamiętam akurat.


OdpowiedzCytat
kamma
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 669
28/08/2007 4:21 pm  

Kwas mlekowy jest wytwarzany przez bakterie w procesie fermentacji. Przeważnie wege, ale nie wiem, czy zawsze. Dla przykładu, kwas mlekowy powstaje w kiszonkach, a tam przecie składników zwierzęcych się nie dodaje.

Oliwki pasują do pomidorów - w sałatkach, pizzy itepe. Ja lubię również pasztet sojowy/cieciorkowy z dodatkiem oliwek. Ale tylko zielonych, czarne są dla mnie ohydne!

podskoczyć i nie trafić w ziemię


OdpowiedzCytat
Kociaczek
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 168
28/08/2007 4:25 pm  

Kwas mlekowy to produkt [url= http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa#Zastosowanie_bakterii_mlekowych_w_przemy.C5.9Ble_spo.C5.BCywczym]fermentacji mlekowej[/url], który jednak wcale nie musi mieć coś wspólnego z mlekiem. Jak jest w przypadku konkretnych oliwek, trzeba by sie dowiadywać u producenta. Glukonian - syntetyczny środek przeciw zbrylaniu (co on robi w oliwkach? 😮 ). Ja kupuję oliwki, które z dodatków zawierają tylko kwas mlekowy... Ale marzą mi sie takie świeżutkie, prosto z drzewa 🙂 . Niech no mnie tylko będzie stać na wyjazd do Hiszpanii 😉

Dla mnie, oliwki czarne, zielone - bez różnicy. Byle dużo 😛

[edytowane 28/8/2007 przez Kociaczek]

[edytowane 28/8/2007 przez Kociaczek]


OdpowiedzCytat
EvilOne
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 829
28/08/2007 4:57 pm  

Koleżanka mojej mamy przywiozła z Grecji masę oliwek, czarnych i zielonych. Były fenomenalne, po prostu pychota! Tylko, że... nie miały prawie nic wspólnego smakowo z tymi kupowanymi w sklepie (tzn. jakiś wspólny posmak może by się znalazł, ale jakby mi ktoś zakrył oczy i spytał, to bym powiedziała, że to coś innego). Nie mogę już się cieszyć sklepowymi oliwkami mając w pamięci posmak tych z Grecji :(( :(( :((
Na przyjęciach oliwki sprawdzają się w koreczkach-wystarczy nabić oliwkę, pomidorka, kawałek zielonego ogórka, tofu pokrojone w kostkę i patrzeć, jak znika ze stołu. O! i jeszcze paprykę 🙂

hide and seek


OdpowiedzCytat
Nantosvelta
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1115
28/08/2007 9:36 pm  

Ja oliwki w daniu jem tylko w barach. W domu znikają szybciej niż przyjdzie jakiś pomysł na danie. A myślę dość szybko 😛

The Earth is our Mother, we must take care of her. The Earth is our Mother, she will take care of us.


OdpowiedzCytat
owle
 owle
forumowicz
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 42
29/08/2007 12:15 am  

Kwas mlekowy to produkt [url= http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa#Zastosowanie_bakterii_mlekowych_w_przemy.C5.9Ble_spo.C5.BCywczym]fermentacji mlekowej[/url], który jednak wcale nie musi mieć coś wspólnego z mlekiem. Jak jest w przypadku konkretnych oliwek, trzeba by sie dowiadywać u producenta. Glukonian - syntetyczny środek przeciw zbrylaniu (co on robi w oliwkach? 😮 ).

No właśnie wszędzie był albo kwas mlekowy, albo glukonian. Z tego co pamiętam, nie było żadnych oliwek bez jednego i drugiego, ani z oboma naraz. Pewnie nie tylko przeciw zbrylaniu ten glukonian.. A tak w ogóle, to nie chce mi się znowu pisać do wszystkich producentów i wypytywać o pochodzenie kwasu mlekowego:P

[edytowane 28/8/2007 od owle]


OdpowiedzCytat
e-anandas
bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 195
29/08/2007 1:35 am  

Syn mojej Siostry oliwki je tylko ze sloika 🙂 Najczesciej jem w salatce z pomidorami, selerem naciowym, zielona pietruszka, oliwa 🙂 i cytryna plus sol i pieprz.

Tylko zycie poswiecone innym warte jest przezycia....


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1385
29/08/2007 1:04 pm  

Mam tak samo jak Evil, rok temu byłam w Mediolanie i tam na straganie sprzedawali pyszne, ogromne oliwki, w środku miały tak duże pestki jak śliwki wegierki(i były tez takiej wielkości:))...po prostu przepyszne!Gdy teraz widzę w sklepach te maleństwa zakonserwowane w jakimś przesolonym sosie..bleee:(


OdpowiedzCytat
Stanisław
weteran forum
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 1576
05/07/2008 8:33 pm  

Dla mnie są trochę za słone ale czy to jest ich naturalny smak, czy też w tak słonej zalewie są zakonserwowane ? 😮

Zdobywać majątek za cenę zdrowia znaczy to samo co odciąć sobie nogi by kupić za nie parę butów.


OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 1385
05/07/2008 9:24 pm  

ostatnio polubiłam czarne oliwki-smakowo godne uwagi, nie są tak słone jak zielone


OdpowiedzCytat
patusiek16
stały bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 580
05/07/2008 9:59 pm  

a ja właśnie dziś kupiłam i dla mnie ohyda nie wiem co z nimi zrobić by mi smakowało bo do jogurtu blee macie jakieś pomysły na sałatki czy cos? 🙁

Żyj pełnią życia; inaczej popełniasz błąd. Nie jest szczególnie ważne, czym się zajmujesz, jeśli tylko masz życie w swoich rękach. Bo jeżeli nie miałeś życia, to co miałeś? - Co się raz straci, już jest stracone, nie zapominaj o tym.


OdpowiedzCytat
Loviisa-chan
stały bywalec
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 637
05/01/2009 9:57 pm  

Niedawno kuzynka przywiozła oliwki z Sardynii - faktycznie są o wiele większe i prawie w ogóle niesłone, w przeciwieństwie do tych ze słoika u nas.


OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2 Następny
  
Praca