Podziel się!Share on Facebook1Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Witaminy

Witamina AWitaminy BWitamina CWitamina DWitamina EWitamina K
Witamina A jest niezbędna dla zdrowia i rozwoju skóry, włosów, paznokci. Odpowiada za wzrok, chroni przed infekcjami, wpływa na budowę kości.
Występuje w produktach mlecznych, żółtkach jaj, suszonych owocach, a także w jarzynach (marchew, pietruszka, brokuły, szpinak, pomidor).
Witaminy z grupy B są niezbędne do właściwego procesu trawienia i funkcjonowania systemu nerwowego. Odpowiadają za budowę czerwonych krwinek, regulacje poziomu krwi w naczyniach krwionośnych. Najwięcej witamin z tej grupy występuje w ekstrakcie drożdżowym, produktach pełnoziarnistych, warzywach zielonolistnych, soi.

B 1 (tiamina)
Występuje w soi, grochu, kiełkach pszenicy, pełnych ziarnach, fasoli, suszonym owocu figi, ekstrakcie drożdżowym.

B 2 (ryboflawina)
Najwięcej znajdziemy jej w nabiale. Poza tym występuje w soi, grzybach, liściastych jarzynach, śliwkach, daktylach, morelach.

B 3 (PP, kwas nikotyninowy)
Najbogatsze źródła to grzyby, ziarna sezamu, pestki słonecznika, suszone daktyle, morele, brzoskwinie.

B 6 (pirydoksyna)
Obecna w bananach, ziarnach słonecznika, soi, suszonych i świeżych owocach winogron.

Kwas foliowy
Razem z biotyną (witaminą H) należy do grupy witamin b-kompleks. Kwas foliowy występuje w warzywach zielonolistnych, pomarańczach, pełnoziarnistych zbożach, orzechach włoskich, migdałach.

B 12
Odpowiada za budowę czerwonych ciałek krwi. Jej źródłem są produkty mleczne, jaja, wzbogacone produkty roślinne (np. mleko sojowe).
Urozmaicona dieta wegetariańska dostarczy nam odpowiedniej ilości tej witaminy. Weganie powinni natomiast uzupełniać swą dietę o tabletki z witaminą B12 lub produkty wzbogacane tą witaminą.

(kwas askorbinowy)
Niezbędna do właściwego przyswajania żelaza, wpływa na układ odpornościowy organizmu.
Najbogatsze źródła witaminy C to świeże owoce, szczególnie cytrusy, jarzyny liściaste, pomidory, papryka, kapusta, brokuły.
Witamina D wspomaga właściwe wchłanianie wapnia. Nie występuje bezpośrednio w produktach pochodzenia roślinnego. Zawierają ją produkty mleczne. Weganie powinni rozważyć wzbogacenie swojej diety witaminą D w kapsułkach.
Witamina E reguluje poziom złego cholesterolu, stanowi przeciwutleniacz dla ochrony komórek.
Znajduje się w otrębach pszenicy, ziarnach, olejach roślinnych i margarynach, orzechach.
Witamina K wspomaga krzepnięcie krwi. Jej niedobór powoduje dłuższe gojenie ran. Znajdziemy ją w owocu dzikiej róży, a także w glonach, szpinaku, pomidorach.