Fałszerze jedzenia
„Polscy producenci żywności zaczynają naśladować zachodnie sposoby jej wytwarzania. Przemysłowe metody w rolnictwie i przetwórstwie często powodują fałszowanie produktów i nabijanie klientów w butelkę.”
Praktyki producentów żywności są tematem najnowszego numeru Tygodnika Ozon.
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Dla nas wegetarian ten artykuł to nic nowego.Dla mięsożerców zresztą też pewnie nie.Jednak , jeśli poczytny tygodnik jakim jest Ozon opisuje takie „perełki” , to jest w tym jakaś nadzieja , że choć część czytelników skłoni do jakiejś tam refleksji i może w konsekwencji tego – zmiany diety na vege. Zwykli, przeciętni konsumenci żywności chcieliby jeść smacznie , tanio i zdrowo , ale doświadczenie pokazuje,że jeśli chodzi o zamiłowanie do mięsa, to nawet aspekt zdrowotny często nie przemawia do wyobrażni ludzi.
Ciekawym stwierdzeniem w artykule było to , że chemizacja rolnictwa i żywności w ogóle ,była dużo mniejsza za Polski Ludowej niż obecnie i to niekoniecznie i nie tylko z powodów czysto ekonomicznych. A zatem unijno – europejskie rolnictwo i przemysł spożywczo – przetwórczy jawi nam się jako potężne przedsiębiorstwo ukierunkowane przede wszystkim na zysk , wszak ludzie żywność muszą kupować…
A zatem jaka konkluzja końcowa ? I w zachodniej Europie i u nas w Polsce istnieją gospodarstwa i sklepy oferujące żywność ekologiczną która jest zdrowa i niezafałszowana . Niestety, prawda jest jednak brutalna , na zakupy w tego rodzaju i tak nielicznych sklepach większości Polaków po prostu nie stać.
Nie jest to jednak winą ani producentów , ani sklepikarzy ,w naszym dalekosiężnym interesie leży aby oni nie splajtowali i poprzez nasze choćby niewielkie zakupy mogli się rozwijać…!Chodzi przecież o nasze zdrowie…