Świńska grypa, meksykańska grypa, nowa grypa?
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) używa nazwy „świńska grypa” dla grypy powodowanej przez nowy, nieznany dotąd szczep wirusa, zawierający DNA wirusów grypy świńskiej, ludzkiej i ptasiej. Wielu ekspertów proponuje jednak inne nazwy.
Ci, którzy są przeciwni „świńskiej grypie”, zwracają uwagę, że u świń nie stwierdzono dotąd tego nowego szczepu wirusa, który spowodował ponad 150 zgonów w Meksyku i rozprzestrzenia się na wiele krajów.
Pogląd taki reprezentuje m.in. mikrobiolog prof. Christian Meyer z hamburskiego instytutu medycyny tropikalnej im. Bernharda Nochta. – My mówimy o „meksykańskiej grypie” – oświadczył profesor w telewizji.
„Meksykańską grypę” preferuje też wiceminister zdrowia Izraela, ortodoksyjny żyd Jakow Litzman. Dla żydów świnia jest zwierzęciem nieczystym.
Szef renomowanego niemieckiego Instytutu im. Roberta Kocha – Joerg Hacker – powiedział z kolei, że w użyciu jest nazwa „nowa grypa”, co ma m.in. wskazywać, że spożywanie wieprzowiny nie grozi zarażeniem.
Także Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób w Sztokholmie opowiada się za „nową grypą”.
Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt wolałaby natomiast mówić i „grypie północnoamerykańskiej”.
WHO pozostaje przy nazwie „świńska grypa”; także ogromna większość mediów na całym świecie używa tej nazwy, bez względu na odmienne opinie części specjalistów.
(PAP – Nauka w Polsce)
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.