Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wegetarianie nie tylko żyją dłużej, ale również ważą mniej niż osoby spożywające mięso. Naukowcy z Uniwersytetu Loma Linda potwierdzili związek pomiędzy rodzajem diety i wagą badanych i wykazali, że wegetarianie mają średnio niższy wskaźnik BMI niż osoby jedzące mięso, nawet wówczas, gdy posiłki obu grup charakteryzują się zbliżoną wartością kaloryczną.

Badanie zrealizowano studiując dane dotyczące wagi i diety 71 751 mężczyzn i kobiet. Porównując dane osób regularnie spożywających mięso, osób okazjonalnie spożywających mięso, osób ograniczających spożycie mięsa do ryb, laktoowowegetarian oraz wegan, badacze odkryli, że wskaźnik BMI był najniższy u wegan, zaś najwyższy u osób regularnie spożywających mięso, chociaż dzienna ilość przyjmowanych kalorii była podobna wśród wszystkich badanych i wynosiła ok. 2000 kalorii na dzień.

Badanie zrealizowano studiując dane dotyczące wagi i diety 71 751 mężczyzn i kobiet. Porównując dane osób regularnie spożywających mięso, osób okazjonalnie spożywających mięso, osób ograniczających spożycie mięsa do ryb, laktoowowegetarian oraz wegan, badacze odkryli, że wskaźnik BMI był najniższy u wegan, zaś najwyższy u osób regularnie spożywających mięso, chociaż dzienna ilość przyjmowanych kalorii była podobna wśród wszystkich badanych i wynosiła ok. 2000 kalorii na dzień.

Mimo iż dieta nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na wagę – badanie nie objęło na przykład takich czynników jak aktywność fizyczna czy status socjoekonomiczny badanych – naukowcy podkreślają, że dieta ma ogromny wpływ na kompozycję posiłków. Osoby spożywające mięso przyjmowały najmniej białka pochodzenia roślinnego, beta-karotenu, błonnika i magnezu, konsumowały za to najwięcej nasyconych kwasów tłuszczowych łączonych z występowaniem chorób serca.

– To szczególnie ważna informacja dla osób zagrożonych chorobami sercowo-naczyniowymi, ponieważ w ich przypadku obniżenie masy ciała ma wyjątkowe znaczenie – komentuje wyniki Piotr Poniński z firmy Polsoja. – Nawet częściowe ograniczanie spożywania mięsa i zastąpienie go pokarmami pochodzenia roślinnego, jest dobrym rozwiązaniem, a należy pamiętać, że naszym kraju problem nadwagi i otyłości dotyczy aż 44,6% dorosłych kobiet i 61,4% dorosłych mężczyzn – to wstrząsające liczby.

Około 40% wszystkich zgonów w Polsce jest związana z problemami układu krążenia.

Pełne wyniki badań naukowców z Uniwersystetu Loma Linda zostaną opublikowane w grudniowym numerze Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Nadesłał/a: Informacja prasowa