Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dała w środę zielone światło dla pięciu genetycznie modyfikowanych upraw i produktów, zakazanych w niektórych krajach UE. Agencja argumentuje, że nie stanowią one zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt, informuje agencja Reuters.

Od 1997 do 2000 roku pięć państw członkowskich – Austria, Francja, Niemcy, Grecja i Luksemburg – wprowadziło na swoim terytorium zakaz dla pięciu typów genetycznie modyfikowanej kukurydzy i rzepaku.

W przygotowanym na wniosek Komisji Europejskiej raporcie Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdziła, że wszystkie one są bezpieczne dla zdrowia ludzi i zwierząt i mogą znaleźć się na unijnym rynku.

Już w czerwcu Komisja Europejska próbowała zmusić kraje członkowskie do zniesienia zakazu pod wpływem krytyki ze strony Światowej Organizacji Handlu (WTO). Zdaniem WTO te narodowe środki ochrony łamią zasady międzynarodowego handlu.

Decyzja agencji ds. żywności zbiega się z zaplanowaną na środę debatą w Komisji Europejskiej na temat unijnej polityki wobec organizmów modyfikowanych genetycznie.

Źródło: PAP

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl