Wegańska pasta z czerwonej soczewicy
pyszna, aromatyczna pasta – świetna na kanapki C:
Składniki:
– czerwoną soczewicę
– oliwę z oliwek
– czosnek
– opcjonalnie sól
– pieprz
– gałkę muszkatałową (najlepiej nie w proszku, tylko całą)
Sposób przyrządzania:
1) gotujemy w garnku ok. 1,5 szklanki wody na wrzątek (wody ma być stosunkowo mało);
2) wrzucamy 1 szklankę soczewicy (NIE solimy wody) i niech się gotuje ok. 5 minut;
3) soczewica ma się rozgotować (nie trwa to długo). Kiedy widzimy, że wody jest już mało, bierzemy drewnianą łyżkę i cały czas mieszamy, żeby woda parowała, ale soczewica się nie przypaliła (na średnim ogniu);
4) kiedy mamy już „papkę” z soczewicy, przestawiamy garnek na malutki ogień (niech wyparuje jak najwięcej wody) i przyprawiamy – dodajemy ok. 2 łyżeczki oliwy, soli tyle ile chcemy, pieprzu (najlepiej świeżo startego) również według własnych upodobań, zmiażdżone ząbki czosnku (tak od 1 do 3 – w zależności jak lubimy) i świeżo startą na tarce gałkę muszkatałową (ok. 1/5 gałki). Możemy też dodać trochę zmielonej kolendry, curry, papryki w proszku…
5) wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Teraz bierzemy mikser, mielimy wszystko na gładką masę. i voila! Gotowe C:
Jeśli uważamy, że pasta wymaga doprawienia to robimy to wedle swojego uznania, a następnie przekładamy do jakiegoś zamkniętego pojemniczka i po ostygnięciu trzymamy w lodowce.
Uwagi:
Podczas gotowania, w późniejszej fazie, kiedy nie ma już prawie wody, soczewica jest bardzo gorąca i bardzo bulgocze wiec trzeba uważać, bo: a) można się oparzyć taką „wyskakującą” z garnka soczewica b) przez to bulgotanie dookoła garnka i na kuchence będzie mały bałagan, wiec nie zapomnijmy po sobie posprzątać! 😉
Pasta jest bardzo wydajna – mi taki stosunkowo mały pojemniczek (pasta z jednej szklanki soczewicy) starcza na ok. tydzień, wiec całe opakowanie soczewicy (ok. 3-4 szklanki) na prawie miesiąc, ale to oczywiście zależy od tego, ile kto smaruje.
Pozdrawiam i życzę smacznego C:
Nadesłał/a: euridice
4 komentarze
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Mniam!
Przed chwilą zrobiłam. Bardzo dobre (przy okazji poznałam gałkę muszkatałową;), pyszne! W niedzielę jadę na Mazury, na pewno zabiorę to cudo ze sobą (oczywiście jak zrobię następną porcję; po tej, coś mi się widzi, już jutro nie będzie śladu…). Polecam!
Pyszotka (:
Zrobiłam z zielonej soczewicy (smak taki sam, kolor tylko chyba mniej atrakcyjny :P) i właśnie pałaszuję kanapki z pasta i papryką. Polecam (:
pycha
bardzo smaczna,szybka w przygotowaniu i idealna do chlebka
Weganska pasta z soczewicy- supersmacznista!!!
Bardzo prosto i szybko się robi, i jest pyszna! Soczewica dobrze sie rozgotowuje, nawet nie trzeba miksować. Zestaw przypraw idealny! Tylko nie postoi tydzień, mowy nie ma- za smaczna a poza tym niezdrowo byłoby tak długo przetrzymywać danie. Polecam!