Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

pyszna, aromatyczna pasta – świetna na kanapki C:


Składniki:

– czerwoną soczewicę
– oliwę z oliwek
– czosnek
– opcjonalnie sól
– pieprz
– gałkę muszkatałową (najlepiej nie w proszku, tylko całą)

Sposób przyrządzania:

1) gotujemy w garnku ok. 1,5 szklanki wody na wrzątek (wody ma być stosunkowo mało);

2) wrzucamy 1 szklankę soczewicy (NIE solimy wody) i niech się gotuje ok. 5 minut;

3) soczewica ma się rozgotować (nie trwa to długo). Kiedy widzimy, że wody jest już mało, bierzemy drewnianą łyżkę i cały czas mieszamy, żeby woda parowała, ale soczewica się nie przypaliła (na średnim ogniu);

4) kiedy mamy już „papkę” z soczewicy, przestawiamy garnek na malutki ogień (niech wyparuje jak najwięcej wody) i przyprawiamy – dodajemy ok. 2 łyżeczki oliwy, soli tyle ile chcemy, pieprzu (najlepiej świeżo startego) również według własnych upodobań, zmiażdżone ząbki czosnku (tak od 1 do 3 – w zależności jak lubimy) i świeżo startą na tarce gałkę muszkatałową (ok. 1/5 gałki). Możemy też dodać trochę zmielonej kolendry, curry, papryki w proszku…

5) wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Teraz bierzemy mikser, mielimy wszystko na gładką masę. i voila! Gotowe C:

Jeśli uważamy, że pasta wymaga doprawienia to robimy to wedle swojego uznania, a następnie przekładamy do jakiegoś zamkniętego pojemniczka i po ostygnięciu trzymamy w lodowce.

Uwagi:

Podczas gotowania, w późniejszej fazie, kiedy nie ma już prawie wody, soczewica jest bardzo gorąca i bardzo bulgocze wiec trzeba uważać, bo: a) można się oparzyć taką „wyskakującą” z garnka soczewica b) przez to bulgotanie dookoła garnka i na kuchence będzie mały bałagan, wiec nie zapomnijmy po sobie posprzątać! 😉

Pasta jest bardzo wydajna – mi taki stosunkowo mały pojemniczek (pasta z jednej szklanki soczewicy) starcza na ok. tydzień, wiec całe opakowanie soczewicy (ok. 3-4 szklanki) na prawie miesiąc, ale to oczywiście zależy od tego, ile kto smaruje.

Pozdrawiam i życzę smacznego C:


Nadesłał/a: euridice