Kołdununki ukraińskie z czernic
Kuchnia litweska, bardzo dobre jako danie główne. POLECAM!
Składniki:
– 3 szklanki mąki gryczanej lub 1 i 1/2 pszennej i tyle samo gryczanej
– 2 jaja
– sól
– 3 szklanki czernic
– kilka łyżek cukru
– do tego śmietana z cukrem i cynamonem
Przygotowanie:
Zrobić ciasto jak na zwyczajne kołduny. Wybrać dojrzałe, niepotarte czernice, przesypać je cukrem i ostrożnie przemieszać, aby nie popękały i nie puściły soku. Nakładać nimi ciasto, zawijać i spuścić do wrzątku. Odcedzić i zalać świeżą śmietaną z cukrem i cynamonem.
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać jaja i przesiekać, potem zagniatać dodając gorącej wody tak długo, aż ciasto będzie gładkie.
Słowniczek:
Czernice – czasami nazywane jeżynami. Wygladają jak czarne maliny.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.