Naleśniki z mieszanką wiejską (musli)
Składniki:
Przygotowujemy naleśniki:
Wsypujemy mąke to głębokiego naczynia, wbijamy jajko, zalewamy mlekiem (proporcje dobieramy „na oko”, aby masa była płynna). Mieszamy wszystko razem w naczyniu mikserem lub ubijaczką do uzyskania gładkiej masy bez nierozbitej mąki. Gęstość masy można regulować przez dolewanie wody (można mleka) i dosypywanie mąki. Wlewamy na patelnię odrobinę oleju. Na gorący olej lejemy łyżką do zupy ciasto i rozprowadzamy (ilość ciasta zależy od gustu osoby, osobiście preferuję cienkie naleśniki). Kiedy naleśniki są już usmażone, przygotowujemy farsz.
Bierzemy:
– 250 ml mleka
– ok. 100-200 g musli
Na ciepło: wsypujemy do naczynia musli i zalewamy mlekiem, podgrzewamy, lekko przemieszać łyżką. Powstałą papkę włożyć do naleśników, zawijać…
Na zimno: wsypujemy musli do mleka lekko mieszając, wkładamy do naleśników (które możemy schłodzić w lodówce) i zawijamy… smacznego.
Nadesłał/a: Piotrek
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.