Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przyprawa curry może zapobiegać rakowi prostaty lub hamować jego rozwój, zwłaszcza w połączeniu z niektórymi warzywami, jak kalafior czy kapusta – informuje pismo „Cancer Research”.

Naukowcy z Rutgers’ Ernest Mario School of Pharmacy badali właściwości występującej w curry substancji – kurkuminy. Okazało się, że może ona zapobiegać chorobom nowotworowym, zwłaszcza w połączeniu z izotiocyjanianem fenetylowym (PEITC) – substancją występującą w warzywach takich jak kapusta, brukselka, kalafior, brokuły czy rzepa.

Eksperymenty przeprowadzono na myszach z osłabionym systemem odporności. Wszczepiono im komórki ludzkiego nowotworu prostaty.

Podawanie myszom kurkuminy spowalniało rozwój wczesnej postaci raka, a dodanie do kurkuminy PEITC hamowało rozwój choroby jeszcze silniej. W stadium zaawansowanym kurkumina nie działała zbyt silnie, natomiast w połączeniu z PEITC wykazała wyraźne działanie.

Pośrednio, wyniki najnowszych badań może potwierdzać fakt, że rak prostaty jest o wiele rzadszy w Indiach, niż w rozwiniętych krajach Zachodu. Ma to najprawdopodobniej związek z kuchnią indyjską, bogatą w warzywa i w przyprawę curry, spekulują naukowcy.

Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl