Kalafior i curry obniżają ryzyko raka prostaty
Przyprawa curry może zapobiegać rakowi prostaty lub hamować jego rozwój, zwłaszcza w połączeniu z niektórymi warzywami, jak kalafior czy kapusta – informuje pismo „Cancer Research”.
Naukowcy z Rutgers’ Ernest Mario School of Pharmacy badali właściwości występującej w curry substancji – kurkuminy. Okazało się, że może ona zapobiegać chorobom nowotworowym, zwłaszcza w połączeniu z izotiocyjanianem fenetylowym (PEITC) – substancją występującą w warzywach takich jak kapusta, brukselka, kalafior, brokuły czy rzepa.
Eksperymenty przeprowadzono na myszach z osłabionym systemem odporności. Wszczepiono im komórki ludzkiego nowotworu prostaty.
Podawanie myszom kurkuminy spowalniało rozwój wczesnej postaci raka, a dodanie do kurkuminy PEITC hamowało rozwój choroby jeszcze silniej. W stadium zaawansowanym kurkumina nie działała zbyt silnie, natomiast w połączeniu z PEITC wykazała wyraźne działanie.
Pośrednio, wyniki najnowszych badań może potwierdzać fakt, że rak prostaty jest o wiele rzadszy w Indiach, niż w rozwiniętych krajach Zachodu. Ma to najprawdopodobniej związek z kuchnią indyjską, bogatą w warzywa i w przyprawę curry, spekulują naukowcy.
Tekst ukazał się na stronach Serwisu Naukowego PAP
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.