Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Fundacja Viva! zachęca do diety roślinnej, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19 i ciężkiego przebiegu choroby!

Od 3 listopada na stronie kampanii Viva Zdrowie można znaleźć nową kampanię „Tnij ryzyko”, która ma zachęcić do zmiany nawyków żywieniowych w kierunku diety roślinnej, aby wspierać odporność organizmu przed zachorowaniem na COVID-19 i jego ciężkim przebiegiem. Fundacja Viva! i kampania Viva Zdrowie, pomysłodawcy kampanii, przedstawiają wpływ diety na odporność, składniki, które warto włączyć do codziennego jadłospisu, suplementy pozwalające uzupełnić potencjalne niedobory pokarmowe i badania laboratoryjne, które powinno się wykonać, by kontrolować stan zdrowia.

Zgodnie z przełomowym badaniem prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych objawów w przypadku zakażenia COVID-19 jest o 73% niższe u osób stosujących zbilansowaną dietę wegańską – potwierdza dietetyk dr Hanna Stolińska.

Co więcej, odporność wiąże się z wieloma chorobami dietozależnymi, takimi jak otyłość, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca typu II. Na stronie kampanii Viva Zdrowie można znaleźć materiały o tym, jak za pomocą diety zapobiegać tym schorzeniom oraz jak żywieniowo wspierać leczenie.

Według badań dieta wegańska może zmniejszyć ryzyko zawału serca o 40%, udaru mózgu o 29%, ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego (otyłość brzuszna, wysoki poziom cholesterolu LDL i glukozy we krwi) o 50%, a ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 również o 50% – czytamy na stronie kampanii „Tnij ryzyko”.

Może się wydawać, że najważniejsze są działania doraźne, takie jak dezynfekowanie rąk czy zachowywanie odpowiedniego dystansu, jednak to od odporności naszego organizmu zależy, czy odpowiednio podejmie walkę z wirusem. Zbilansowana dieta wegańska jest najlepszym sposobem, aby ułatwić naszemu systemowi odpornościowemu walkę z koronawirusem.

Choroby układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienie, otyłość, cukrzyca, nowotwory, choroby nerek i płuc to najczęstsze schodzenia powodujące ciężki przebieg choroby COVID-19 i związane z tym zagrożenie życia. Dieta wegańska może pomóc unormować masę ciała, wspomóc leczenie cukrzycy, obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19.

„Tnij ryzyko”

https://zdrowie.viva.org.pl/kampanie/tnij-ryzyko