Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:
– 500g grzybów (kurki, prawdziwki, shii-take itp., można razem wymieszać)
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 3 młode cebulki ze szczypiorem
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki wytrawnej sherry
– sól i pieprz
– 30 ml śmietany z soi
– 1 łyżka posiekanego, swieżego majeranku lub tymianku
– sól i pieprz
– posiekana natka pietruszki
– 200g tofu (lub tempeh)

Sposób wykonania:
Pokroić tofu w kostkę, 1 cebulkę w krążki, wymieszać z ziołami. Usmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem.
Oczyszczone grzyby usmażyć na oleju, dodać resztę pokrojonej cebulki, pokrojony lub wyciśnięty czosnek, sherry i na małym ogniu dusić przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać śmietanę, natkę pietruszki, tymianek lub majeranek, usmażone tofu, doprowadzić do wrzenia. Podawać na ciepło.


Nadesłał/a: Vjesja