Babeczki czekoladowo – bananowe
Składniki (na 12 porcji):
– 90 ml (6 łyżek) półtłustego mleka
– 2 jajka
– 150 g (10 łyżek) roztopionego masła
– 225 g (2 szklanki) białej mąki
– szczypta soli
– 5 ml (1 łyżeczka) proszku do pieczenia
– 150 g twardej czekolady połamanej na kawałki
– 2 małe rozgniecine banany
Przygotowanie:
1. W 12 foremek włożyć papierowe oslonki. Podgrzać piekarnik do 200 stopni C (gaz 6). Do miski wbić jajka, wlać mleko i dokładnie ubić.
2. Do drugiej miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodać cukier, czekoladę i dokładnie wymieszać. Powoli dolewać mleko z jajkami, mieszać ale nie ubijać. Dodać rozgniecione banany.
3. Nakładać ciasto do foremek. Piec 20 minut, na złoty kolor. Ostudzić na drucianej podstawce.
Uwagi: przepis pochodzi z książki ” Kuchnia wegetariańska” Nicola Graimes.
Nadesłał/a: sandrittta
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
ciasteczka
Czesc, ciasteczka niezle rosna w piekarniku i calkiem ladnie wychodza. Nie napisalas/es ile cukru..ja dalem 1 łyzeczke i byly malo …pozatym wydaje mi sie ze niezle smakowaloby z rodzynkami albo nawet bakaliami wsrodku. Wiczorem recenzowac jeszcze beda znajomi i rodzina…to dam znac
narazie