Warszawa: PETA pikietuje przed KFC
Łamanie skrzydeł i nóg, podcinanie gardeł i umieszczanie ptaków w maszynach do pozbawiania piór, gdy zwierzęta są wciąż przytomne – to zarzuty stawiane sieci restauracji KFC podczas pikiety przez działaczki organizacji walczącej o prawa zwierząt PETA.
Kilkuosobowa grupa działaczek protestowała przed dwoma warszawskimi restauracjami KFC. Towarzyszyły im dwie ubrane w żółte bikini i zamknięte w klatce aktywistki: Polka Karolina Kostrzewa-Colwill i Australijka Jodi Ruckley. Miały one w ten sposób unaocznić przechodniom problem cierpienia kurcząt.
Akcja ta jest częścią międzynarodowej kampanii PETA przeprowadzonej w celu zwrócenia uwagi na skalę problemu (według PETA, KFC zabija corocznie w niehumanitarnych warunkach 850 mln kurcząt) i wyeliminowania istniejących nadużyć.
Firma AmRest, właściciel restauracji KFC w Polsce, odpiera stawiane zarzuty. Jak wyjaśniła PAP Ewa Miżejwska z KFC, „polskie restauracje KFC współpracują wyłącznie z krajowymi dostawcami, przestrzegającymi najwyższych norm jakości”. Zapewniła, że dostawcy KFC „zachowują reguły tzw. pięciu wolności (opracowane w 1992 roku przez Brytyjskie Zrzeszenie Hodowców Drobiu – PAP): wolności od głodu i pragnienia, od dyskomfortu (odpowiednie środowisko), od bólu, ran i choroby, do naturalnych zachowań (właściwe warunki) oraz od strachu i stresu.”
Miżejewska nie wyklucza, że w innych krajach mogą zdarzać się nadużycia podczas transportu czy uboju zwierząt, zapewniła jednak, że w Polsce takie praktyki nigdy nie miały miejsca. „Nasi dostawcy przestrzegają nie tylko norm zewnętrznych, ale poddajemy ich także dodatkowym kontrolom zlecanym niezależnym firmom audytorskim” – dodała Miżejewska.
PETA (ang. People for the Ethical Treatment of Animals) to międzynarodowa organizacja non profit, powołana w 1980 roku. Obecnie zrzesza ok. 800 tys. członków, głównie z Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych. Poprzez edukację, pokojowe demonstracje i pikiety walczą oni o poprawę losu zwierząt dzikich i hodowlanych.
KFC (ang. Kentucky Fried Chicken) to międzynarodowa sieć restauracji szybkiego żywienia. Serwowane są tam głównie dania z kurcząt. W Polsce pierwsza restauracja powstała w 1993 roku, obecnie jest ich 67.
Źródło: PAP
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
„wolnosc do naturalnych zachowan”?! w klatkach 20×30?! to chyba jakis zart…
powinni wprowadzic jeszcze „wolnosc do zycia NIE w celu bycia skonsumowanym”… >:|
KFC (i podobne) ma na sumieniu miliardy istnien, dlaczego niektorzy tego nie rozumieja? co czulby czlowiek zamkniety w malenkiej klatce, a potem zabijany jako przytomny? gdyby ludzie sie nad tym zastamnowili to moze nie chcieliby jesc w takich miejscach :/