Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki na ciasto:

  • pół kg mąki
  • 1/3 kostki drożdży
  • woda
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

    Warzywa na pizzę:
    (składniki dowolne, wg. upodobań;)

  • brokuły
  • brukselka
  • kukurydza
  • pieczarki
  • oliwki
  • fasola szparagowa
  • papryka świeża
  • cebula

    Składniki na sos:

  • przecier pomidorowy
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • bazylia
  • oregano

    Drożdże rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody z łyżeczką cukru i odstawić do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie przygotować warzywa: brokuły podzielić na małe różyczki, brukselki poprzekrawać na połówki, pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę lub paski.
    Drożdże wlać do misy wypełnionej mąką. Dodać sól i odrobinę oliwy i wyrabiać ciasto przez kilka minut, po czym odstawić do wyrośnięcia.

    Przygotować sos pomidorowy:
    Przeciśnięty przez praskę czosnek króciutko podsmażyć na oliwie, dodać przecier, chwilę pogotować, na koniec przyprawić.

    Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, blat podsypać mąką i formować okrągłe, cienkie krążek ciasta. Ułożyć ciasto na wysmarowanej cienką warstwą oliwy blasze, nakładać sos, warzywa w dowolnej kolejności.
    Piec w mocno nagrzanym piekarniku.




    Nadesłał/a: Wegetarianie.pl