Pizza wegańska, wielowarzywna
Składniki na ciasto:
Warzywa na pizzę:
(składniki dowolne, wg. upodobań;)
Składniki na sos:
Drożdże rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody z łyżeczką cukru i odstawić do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie przygotować warzywa: brokuły podzielić na małe różyczki, brukselki poprzekrawać na połówki, pieczarki, cebulę i paprykę pokroić w kostkę lub paski.
Drożdże wlać do misy wypełnionej mąką. Dodać sól i odrobinę oliwy i wyrabiać ciasto przez kilka minut, po czym odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować sos pomidorowy:
Przeciśnięty przez praskę czosnek króciutko podsmażyć na oliwie, dodać przecier, chwilę pogotować, na koniec przyprawić.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, blat podsypać mąką i formować okrągłe, cienkie krążek ciasta. Ułożyć ciasto na wysmarowanej cienką warstwą oliwy blasze, nakładać sos, warzywa w dowolnej kolejności.
Piec w mocno nagrzanym piekarniku.
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.