Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Łatwa do zrobienia, szczegółowy przepis.


Składniki na ciasto:

  • pół kilograma mąki
  • szklanka wody
  • 2 dag drożdży (1/5 kostki)
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron

    Składniki na sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów bez skórki lub 3-4 spażone pomidory ze zdjętą skórką
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • bazylia, zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz do smaku

    Do posypania:

  • kukurydza konserwowa
  • brokuły
  • kolorowa papryka
  • trochę oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron do smażenia

    Sposób przyrządzania:

    1. Wodę, drożdże, sól i cukier puder dokładnie wymieszać, do otrzymania jednolitego płynu o kolorze drożdży.
    2. Otrzymany płyn wlewać stopniowo do mąki i w trakcie wyrabiania ciasta dolewać oliwy.
    3. Dobrze wyrobić ciasto, w razie potrzeby dodać mąki.
    4. Ciasto uformować w kulkę, zrobić nożem krzyżyk (dojeżdżając prawie do krańców ciasta) i włożyć do miseczki.
    5. Miseczkę z ciastem przykryć czystą ściereczką, lekko skropioną wodą i odłożyć do wyrośnięcia (na czas przygotowania reszty składników).
    6. Pomidory z puszki dokładnie odcisnąć z wody i przełożyć do miseczki (jeśli używamy świeżych pomidorów spażonych wrzątkiem wystarczy przekroić na pół i wyjąć nasiona).
    7. Do pomidorów dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy i dokładnie rozetrzeć widelcem, na jak najgładszą masę.
    8. Ugotować brokuły na parze (jeśli nie masz specjalnego naczynia do gotowania na parze możesz urzyć zwykłego durszlaka położenego na garnek z gotującą się wodą i przykrytego pokrywką, durszlak nie może wpadać do garnka).
    9. Paprykę pokroić w kostkę.
    10. Na patelnię wlać niewielką ilość oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron i rozgrzać.
    11. Na rozgrzaną patelnię wrzucić paprykę i dusić pod przykryciem aż będzie wystarczająco miękka.
    12. Kukurydzę konserwową odcedzić z zalewy.
    13. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
    14. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.
    15. Wyrośnięte ciasto rozłożyć równomiernie na formie, zawijając palcami na brzegach.
    16. Na cieście rozsmarować tylko sos pomidorowy (nie kłaść na razie warzyw!!!)
    17. Włożyć do rozgrzanego piekarnika.
    18. Kiedy brzegi pizzy się zarumienią, wyjąć pizze z piekarnika, posypać warzywami i włożyć z powrotem na 5 minut.
    19. Jeść można zarówno na ciepło jak i na zimno (po dwóch godzinach nadal jest dobra).

    Uwagi:

    – ten przepis tylko tak strasznie wygląda, tak naprawdę pizza jest dziecinnie prosta w wykonaniu
    – czas i temperaturę pieczenia można zmieniać, jeżeli ktoś ma piekarnik z funkcją pieczenia tylko od
    dołu zaleca się jej uzycie po pewnym czasie zwykłego pieczenia
    – dodatki do posypania pizzy można dowolnie zmieniać według własnej fantazji i upodobań.

    SMACZNEGO!!!


    Nadesłał/a: SweetPoison