Jogurt naturalny
Składniki:
Sposób przyrządzania:
Aby sporządzić własny jogurt należy przegotować mleko 3,2 % i ostudzić do temperatury 45 stopni C (czyli trzeba do garnka z mlekiem włożyć palec na 10 sekund i jeżeli nie parzy, tzn że jest odpowiednia temperatura). Teraz trzeba dodać do mleka kubeczek jogurtu naturalnego (najlepszy jest z Jasienicy – a jeśli nie masz takiego to inny). Garnek z mlekiem i jogurtem trzeba okręcić ściereczką i odstawić na 8 godzin w ciepłe miejsce (ja zostawiam na noc). Potem trzeba go wstawić na 6 godzin do lodówki. Z litra mleka wychodzi litr jogurtu. Zachowuje świeżość przez pięć dni.
Polecam !!! Najlepiej smakuje z dodatkami owocowymi!!!!
Nadesłał/a: Apulejusz
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.