Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • mleko 3,5% (nie nadaje się mleko z kartonów) najlepiej z worka lub butelki
  • jogurt naturalny bez cukru i bez żelatyny – ok 200 ml lub mniej

    Sposób przyrządzania:

    Aby sporządzić własny jogurt należy przegotować mleko 3,2 % i ostudzić do temperatury 45 stopni C (czyli trzeba do garnka z mlekiem włożyć palec na 10 sekund i jeżeli nie parzy, tzn że jest odpowiednia temperatura). Teraz trzeba dodać do mleka kubeczek jogurtu naturalnego (najlepszy jest z Jasienicy – a jeśli nie masz takiego to inny). Garnek z mlekiem i jogurtem trzeba okręcić ściereczką i odstawić na 8 godzin w ciepłe miejsce (ja zostawiam na noc). Potem trzeba go wstawić na 6 godzin do lodówki. Z litra mleka wychodzi litr jogurtu. Zachowuje świeżość przez pięć dni.
    Polecam !!! Najlepiej smakuje z dodatkami owocowymi!!!!


    Nadesłał/a: Apulejusz