Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Tradycyjne leczo, z bakłażanem.


Składniki:

  • olej lub oliwa
  • 3 średnie cebule
  • 2 papryki
  • 1 bakażan
  • 1 duży pomidor
  • sól i ulubione zioła

    Sposób przyrządzania:

    Najważniejsze jest to, że wszystkie składniki wrzucamy razem, a potrawa będzie jednolicie miękka (oszczędność czasu).
    Wielkość garnka należy dopasować do ilości składników. W przepisie podaję ilość dla dwóch osób, więc używamy garnka 1 litr.
    Na dno wlewamy olej, następnie kroimy cebulę, solimy i pieprzymy. Wrzucamy kawałki papryki, następnie pokrojone na 5 mm i przecięte na pół plasterki bakłażana.
    Dusimy nie mieszając.
    Gdy bakłażan zacznie ciemnieć mieszamy i dodajemy przyprawy (ja używam soli i ziół prowansalskich).
    Po ok. 8 minutach (gdy bakłażany będą prawie miękkie) dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora.
    Jeszcze 5 minut i danie gotowe !!!

    Uwaga – po pierwszym wymieszaniu potrawę należy próbować, bo może nam się zamienić w ciapkę.