Leczo z bakłażanem bez komplikacji
Tradycyjne leczo, z bakłażanem.
Składniki:
Sposób przyrządzania:
Najważniejsze jest to, że wszystkie składniki wrzucamy razem, a potrawa będzie jednolicie miękka (oszczędność czasu).
Wielkość garnka należy dopasować do ilości składników. W przepisie podaję ilość dla dwóch osób, więc używamy garnka 1 litr.
Na dno wlewamy olej, następnie kroimy cebulę, solimy i pieprzymy. Wrzucamy kawałki papryki, następnie pokrojone na 5 mm i przecięte na pół plasterki bakłażana.
Dusimy nie mieszając.
Gdy bakłażan zacznie ciemnieć mieszamy i dodajemy przyprawy (ja używam soli i ziół prowansalskich).
Po ok. 8 minutach (gdy bakłażany będą prawie miękkie) dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora.
Jeszcze 5 minut i danie gotowe !!!
Uwaga – po pierwszym wymieszaniu potrawę należy próbować, bo może nam się zamienić w ciapkę.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.