Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Duńscy naukowcy twierdzą, że oliwa z oliwek może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Wskazują na to badania przeprowadzone w kilku krajach Europy.

Oliwa z oliwek chroni komórki ciała przed licznymi uszkodzeniami. Zdaniem naukowców z Kopenhagi dobroczynny wpływ mają tu tłuszcze nienasycone, które blokują działanie tak zwanych wolnych rodników niszczących DNA, co z kolei może prowadzić do powstawania raka.

Badania przeprowadzono na prawie dwustu Europejczykach z pięciu krajów, którym codziennie do diety dodawano po 25 mililitrów oliwy z oliwek. Zmniejszyło to poziom szkodliwych substancji średnio o 13 procent. Na łamach pisma Amerykańskiego Towarzystwa Biologii Eksperymentalnej Duńczycy podkreślają, że Europejczycy z południa – gdzie oliwa jest bardzo popularna – już na początku eksperymentu mieli lepsze wyniki niż mieszkańcy północy.

Niezależni badacze ostrożnie traktują wyniki tych testów i przypominają, że przed nowotworami chroni też zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa oraz jedzenie warzyw i owoców.

Źródło: IAR

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl