Żywność ekologiczna nie jest zdrowsza?
Nie ma dowodów na to, że żywność ekologiczna jest zdrowsza od tradycyjnej, twierdzi brytyjski minister środowiska. David Millband udzielił wywiadu londyńskiej gazecie „Sunday Times”.
Zdaniem ministra nie istnieją żadne badania naukowe, które ostatecznie potwierdzałyby, że ekologiczna żywność jest faktycznie bardziej korzystna dla zdrowia. Według Millbanda wierność produktom organicznym to po prostu chwilowa moda, a rzekomej szkodliwości środków ochrony roślin na razie nie potwierdzono.
Zwolennicy żywności ekologicznej twierdzą, że jest ona zdecydowanie lepsza od tradycyjnej, ale zgadzają się, że naukowych na to dowodów na razie brak. Mimo to, sprzedaż tzw. „zdrowych artykułów spożywczych” w Wielkiej Brytanii szybko rośnie. Według szacunków tylko w zeszłym roku o 30 procent.
Źródło: IAR
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.